Zeleninová večeře od pondělí do pátku

Na zahrádce jsme si vypěstovali úžasnou zeleninu a byla by škoda ji nevyužít k originální, skvělé a zdravé večeři. Jak ji ale naservírovat či použít do jídla tak, aby chuť byla naprosto neodolatelná a výjimečná? Máme pro Vás jídelníček na všední dny!

PONDĚLÍ

Těstoviny s cuketou a citronem
recept_italie_3210

Tagliatelle odlehčí cuketa, spojí smetana a dochutí sýr – dokonalá rovnováha chutí!

• 2 cukety
• sůl
• 400-500g čerstvých těstovin (nejlépe Tagliatelle)
• 8 plátků slaniny na kostičky
• 1 chilli paprička zbavená semínek
• 2 žloutky
• 60g strouhaného parmazánu
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• strouhaná kůra z citronu

Cukety nastrouháme nahrubo a dáme do cedníku. Osolíme, necháme chvíli stát a pak řádně stlačíme a vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
Rozehřejeme velkou pánev a nasucho v ní opečeme slaninu dokřupava. Přidáme chilli, minutku mícháme, pak přesypeme cuketu a opékáme 2-3 minuty.
V hrnku nebo malé misce prošleháme žloutky, parmazán, smetanu a strouhanou citronovou kůru. Dále těstoviny scedíte (stranou si necháme trochu vodu, v níz se vařily). Přisypeme je do pánve, odstavíme z ohně, přidáme žloutkovou směs a důkladně promícháme – případně rozředíme trochou vody z vaření těstovin.

Podáváme posypané parmazánem.

ÚTERÝ

Rajská polévka s gremolatou
15-07-003

Plná čerstvé zeleniny a výborně ochucená.

• 2 lžíce olivového oleje
• 1 nasekaná cibule
• 2 prolisované stroužky česneku
• 2kg nahrubo nakrájených rajčat
• 2 lžíce krupicového cukru
• 2 lžíce bílého vinného octa
• sůl
• mletý pepř
• 750ml vody
Na gremalotu:
• nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 citronu
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 prolisované stroužky česneku
• petrželka podle chuti

V polévkovém hrnci osmahneme na oleji cibuli; opékáme ji na mírném ohni asi 7 minut, pak přidáme česnek a ještě minutu mícháme. Dále přidáme rajčata, cukr, vinný ocet, 750ml vody, osolíme, opepříme a asi 35 minut vaříme. Poté promixujeme tyčovým mixérem.
Všechny suroviny na gremalotu rozsekáme mixérem.

Zelenou bylinkovou směsí zdobíme polévku při podávání.

STŘEDA

Karbanátky z brambor a uzené makrely
Vegetable patties

Neobvyklé ingredience do karbanátků překvapí svou skvělou chutí!

• 300g rouzšťouchaných vychladlých vařených brambor
• 4 jarní cibulky nakrájené na kolečka
• 1 lžíce strouhaného křenu nebo křenové omáčky
• 250g uzené makrely, bez kostí a kůže
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 prošlehané vejce
• 85g strouhanky
• olej na smažení
• listový salát k podávání
• klínky citronu k podávání

Ve velké míse promícháme brambory, nakrájenou cibulku, křen a kousky makrely. Vytvarujeme zhruba osm karbanátků. Obalíme je v mouce, potom v prošlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a karbanátky na něm z obou stran opečeme dozlatova; smažíme asi 5 minut z každé strany.

Podáváme s listovým salátem a klínky citronu.

ČTVRTEK

Bochánky s kuřecími prsíčky
15-07-005

Lze připravit i na grilu!

• 4 kuřecí prsíčka
• šťáva z citronu
• 1 lžička mleté uzené paapriky
• sůl
• mletý pepř
• olivový olej na pokapání
• 2 venkovské bochánky
• 4 lžíce majonézy
• 1 stroužek prolisovaného česneku
• 4 natrhané listy salátu

Prsíčka naklepáme mezi dvěma kousky potravinářské fólie na výšku 1 cm. Maso pokapáme citronovou šťávou a poprášíme mletou paprikou. Osolíme, opepříme a pokapáme trochou olivového oleje. Plátky opékáme na grilovací pánvi nebo na grilu 3-4 minuty z každé strany.
Bochánky rozpůlíme a řeznou stranou je na minutku dáme na gril nebo grilovací pánev. Řezné strany potřeme majonézou smíchanou s česnekem. Položíme na ně listy salátu a kuřecí plátek.

PÁTEK

Zelenina pod pokličkou
15-07-004

Sytá večeře pro celou rodinu!

• lžíce oleje
• 2 na kostičky pokrájené červené cibule
• 2 prolisované stroužky česneku
• 2 na kostičky pokrájené červené papriky
• 3 na kostičky pokrájené cukety
• 1 na kostičky pokrájený lilek
• 400g konzervy krájených a loupaných rajčat
• sůl
• mletý pepř
• cukr (popřípadě)
• 3 brambory
• 150ml smetany ke šlehání
• malý svazek natrhané bazalky
• 85g eidamu

Připravíme si hlubší pánev vhodnou do trouby (nebo kastrol). Rozehřejeme v ní olej a 2 minuty opékáme cibuli. Pak přisypeme česnek, dvě papriky, cukety a lilek. Mícháme na středním ohni asi 10 minut; pokud by se zelenina začala připalovat, podlijeme ji trochou vody. Nakonec přidáme rajčata z konzervy a 4 lžíce vody. Osolíme, opepříme, případně dochutíme trochou cukru. Přikryjeme a necháme 15 minut bublat.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Brambory oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. V misce je osolíme, opepříme a zalijeme polovinou smetany. Zeleninu odstavíme, přidáme do ní bazalku a navrch narovnáme plátky brambor. Přelijeme zbylou smetanou, pak vložíme do trouby a nepřikryté zapékáme 40 minut. Následně posypeme sýrem, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a pečeme dalších 20 minut.

Podáváme s čerstvým listovým salátem.

O autorovi

Reply