Zdravé letní recepty

Pojďte si uvařit zdravé, chutné a rychlé recepty ideální pro letní období!

JAHODOVÝ KEFÍR SHAKE
kefir-sejk-01_560x839

• 1 hrnek pokrájených jahod
• 1 hrnek neochuceného kefírového mléka
• 1 lžička medu
• 1 lžička strouhaného kokosu + na ozdobu
• máta na ozdobu

Ovoce, kefír, med a kokos rozmixujeme dohladka. Můžeme použít i mražené ovoce. Před podáváním vychladíme v lednici a na ozdobu použijeme lístky čerstvé máty a posypeme ještě zlehka kokosem.

WRAP S GRILOVANOU ZELENINOU A SÝREM
wrap-03_560x374

• kukuřičná tortilla
• lilek nebo cuketa
• červená paprika
• červená menší cibule
• 1 lžička oliv. oleje
• 1 lžíce cizrnového humusu
• 60g kozího sýru
• sůl
• pepř
• bylinky dle chuti

Lilek pokrájíme na tenké plátky, papriku na osminky a cibuli na kroužky. Zeleninu smícháme, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a důkladně promícháme. Můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky. Pak zeleninu ogrilujeme. Kukuřičnou tortillu potřeme humusem a poklademe grilovanou zeleninu a rozdrobeným kozím sýrem. Zabalíme do wrapu.

STUDENÁ POLÉVKA GAZPACHO
gazpacho-02_560x374

• 500g rajčat
• 1ks salátové okurky
• 1ks červené papriky
• 1 stroužek česneku
• 1 cibule
• 2 lžičky oliv. oleje
• 1 lžička vinného octu
• sůl
• pepř
• voda
• 1 plátek tmavého toast. chlebu (na příp. dohuštění)

Rajčata nejdříve shora lehce nařízneme do kříže a spaříme je krátce ve vroucí vodě. Pak rajčata oloupeme a zbavíme semínek. Zbylou zeleninu oloupeme a pokrájíme na kusy. Vše společně rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem, olejem, octem a popřípadě čerstvými bylinkami. Znovu polévku ještě krátce promixujeme. Pokud je třeba, zředíme polévku vodou nebo naopak zahustíme chlebem (bez vnější kůrky). Před podáváním dáme alespoň na hodinu do lednice vychladnout.

O autorovi

Reply