Zahřátí při letních večerech

I letní dny mají svá chladná období. My jsme na taková období připraveni a přinášíme Vám několik receptů na nápoje a drinky, které jsou nejen chutné, ale i perfektně vypadají!

ČOKOLÁDA Z NUTELLY1-32420

• 300 ml plnotučného mléka
• 100 g nutelly
• neslazená šlehačka
• nasekané lískové oříšky

V hrnci smícháme mléko a nutellu. Zahříváme do rozpuštění a vmícháme dohladka. Nápoj poté rozdělíme do dvou hrnků, ozdobíme kopečkem šlehačky a oříšky.

BRUSINKOVO-JABLEČNÝ SVAŘÁK

• 2 svitky skořice
• 10 hřebíčků
• 500 ml jablečného džusu
• 60 ml javorového sirupu
• 1 pomeranč, rozdělený na dílky
• plátky jablka a pomeranče

Koření zavážeme do plátýnka. Džusy, javorový sirup, pomeranč a balíček s kořením dáme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 15 minut, pak vyjmeme koření a následně rozlijeme do sklenic. Podáváme ozdobené plátky jablka a pomeranče.

NÁPOJ ZE SLANÉHO KARAMELU

• 200 ml smetany ke šlehání
• 2 lžičky čajových lístků
• 150 g krupicového cukru
• 1 lžíce soleného másla
• 1/2 lžičky mořské soli
• 250 ml smetany na vaření
• 200 ml plnotučného mléka
• šlehačka a vločková sůl na ozdobení

Smetanu na šlehání vlijeme do hrnce, přidáme k ní čajové lístky a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a necháme stranou. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme cukr na karamel a jakmile zezlátne, přidáme máslo a sůl. Po chvilce přes síto vlijeme ohřátou smetanu a promícháme dohladka. Smetanu na vaření svaříme s mlékem. Dále smícháme s karamelovou omáčkou, rozlijeme do sklenic a ozdobíme kopečkem šlehačky a pár zrnky vločkové soli.

HORKÁ ČOKOLÁDA S CHILLI

• 250 ml plnotučného mléka
• 1 sušená chilli paprička
• 150 g rozlámané čokolády s více než 60% kakaové sušiny
• 1 rovná lžička kukuřičného škrobu
• špetka soli
• med
• šlehačka a 1 usušená drcená chilli paprička na ozdobu

V silnostěnném kastrolu zahřejeme mléko a vhodíme do něj chilli papričku. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. V troše vody přišleháme škrob a přilijeme do směsi, poté osolíme. Za stálého míchání minutu vaříme, podle chuti osladíme medem. Vyjmeme chilli a podáváme s kopečkem šlehačky, ozdobené drceným chilli.

GRAPEFRUITOVÝ ČAJ

• šťáva ze 2 červených grapefruitů
• 2-4 lžíce medu
• 1 svitek skořice
• špetka perníkového koření
• 100 ml vody
• kolečka grapefruitu nebo grapefruitová kůra na ozdobení

Ve středním hrnci zahřejeme grapefruitovou šťávu, med, skořici, perníkové koření a 100 ml vody. Přivedeme k varu, pak odstavíme a rozlijeme do silnostěnných sklenic. Podáváme ozdobené kolečkem grapefruitu nebo grapefruitovou kůrou.

HORKÁ HRUŠKA

• 2 svitky skořice + 1 k podávání
5d912769a214d0f1eb6b7da8983cd157• 4 tobolky kardamomu
• 2 litry hruškového džusu
• 5 cm kousek zázvoru, který je oloupaný a nakrájený na plátky
• 3 lžíce krupicového cukru
• šťáva ze 4 limet
• nastrouhaná kůra ze 2 limet
• 1 zralá hruška nakrájená na plátky
• kousek hrušky na ozdobu

Koření zavážeme do plátýnka. Vložíme ho do hrnce, přidáme ostatní suroviny a 5 minut vaříme. Následně vyjmeme balíček s kořením a nápoj rozlijeme do sklenic. Podáváme ozdobené svitky skořice a plátky hrušky.

ZÁZVOROVÝ ČAJ S MÁTOU

• 4 lžičky semínek fenyklu
• 10 cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
• velká hrst čerstvé máty
• 1 lžíce medu
• 1 citron, který nakrájíme na kolečka

Fenykl opečeme nasucho v hrnci, stačí opékat minutu. Zalijeme 1 a 1/2 litrem vody, přivedeme k varu, přidáme zázvor, stáhneme plamen a 10 minut vaříme. Sundáme z plotny, přidáme mátu, osladíme medem a vhodíme plátky citronu.

TIRAMISU NÁPOJ

• 125 g mascarpone
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 200 ml mléka
• 1 lžíce kakaa
• 60 ml silné černé kávy
• 1 lžíce javorového sirupu
• čokoládové hobliny, cukrářské piškoty a instantní granule na ozdobu

V hrnci promícháme mascarpone se smetanou. Přilijeme mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme, až bude směs hladká a krémová. Pak do ní přisypeme kakao a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Do každého hrníčku nalijeme trochu  kávy a navrch dáme mléčné-smetanovou směs. Zakápneme javorovým sirupem a promícháme.

Ozdobíme kopečkem šlehačky, instantní kávou, hoblinami, pokapáme javorovým sirupem a podáváme spolu s piškotem.

INDICKÝ CHAImasala-chai-680x454

• 1 lříce fenyklových semínek
• 6 tobolek kardamomu
• 1 svitek skořice
• 2 bobkové listy
• 12 hřebíčků
• 6 kuliček pepře
• 1/4 hrnku sypaného černého čaje
• 250 ml mléka
• cukr

Koření zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a vsypeme čajové lístky. Po 2 minutých přecedíme. Dále vlijeme mléko a podle chuti osladíme.

O autorovi

Reply