Vaříme z vypěstovaných surovin

Suroviny vypěstované na vlastní zahrádce mají mnohem více vitaminů než ty, které nakoupíme v obchodě. Pojďme si z nich připravit vynikající pokrmy!

KUŘECÍ PRSA PLNĚNÁ JABLKY

Ingredience:
• 1 střední oloupané nadrobno nakrájené jablko
• 20 g sušených brusinek
• 50 g nastrouhaného čedaru
• 15 g strouhanky
• 2 vykostěná kuřecí prsa
• sůl
• pepř
• 20 g másla
• 1 lžička škrobu
• hrstka nasekané petrželky
• vařené brambory jako příloha

Smícháme jablko, brusinky, sýr a strouhanku a odložíme stranou. Kuřecí prsa podélně rozřízneme, abychom získali 4 plátky masa a rozklepáme je dotenka. Osolíme a opepříme. Jablečnou směs rozdělíme na plátky, zarolujeme a zajistíme párátky.

V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a opečeme maso ze všech stran. Podlijeme zlehka vodou, zakryjeme poklicí a dusíme zhruba 20 minut doměkka.

Maso vyndáme a necháme v teple. Škrob smícháme s jednou lžící vody a vlijeme do pánve. Chvilku povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Maso dáme na talíře, přelijeme šťávou a ozdobíme petrželkou. Podáváme s bramborami.

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY A BRAMBOR

Ingredience:
• 1 červená řepa
• 3 větší brambory
• 2 mrkve
• 2 kyselé okurky, nasekané nadrobno
• 30 ml olivového oleje
• 15 ml balzamikového octa
• sůl
• pepř
• 2 nasekané jarní cibulky

Ve větším hrnci k varu vodu a vaříme červenou řepu zhruba třicet minut doměkka. V jiném hrnci uvaříme brambory a mrkev, trvá to asi dvacet minut. Uvařenou zeleninu a brambory scedíme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Přidáme kyselé okurky, olivová olej a balzamikový ocet, promícháme. Dochutíme solí a pepřem a posypeme nasekanými cibulkami. Před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Ingredience:
• 2 lžíce rostlinného oleje
• 1 střední nadrobno nakrájená cibule
• 250 g dýně, nakrájené na kostičky
• 1 stroužek česneku
• špetka mletého zázvoru
• sůl
• pepř
• 400 g špaget
• hrst petrželky, nasekané nadrobno
• 150 g strouhaného sýru

V pánvi na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme dýni, česnek, zázvor a vše chvíli opékáme. Osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody, aby zelenina nebyla úplně na suchu. Voda se bude odpařovat, průběžně ji doléváme. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Uvařenou dýni v míse rozmixujeme, v případě potřeby naředíme omáčku trochou vody. Vmícháme do ní petrželku, vhodíme uvařené, scezené těstoviny a promícháme. Přidáme sýr.

KŘUPAVÝ CHLÉB SE SLANINOU A AVOKÁDEM

Ingredience:
• 8 plátků anglické slaniny
• 12 rozpůlených třešňových rajčátek
• 1 větší zralé avokádo, oloupané a zbavené pecek
• šťáva z citronu
• špetka drcené chilli
• sůl
• pepř
• 4 krajíce chleba

Gril v troubě rozehřejeme na nejvyšší teplotu. Slaninu a rajčátka řeznou stranou nahoru rozložíme na plech a dáme zhruba na deset minut pod gril, po pěti minutách otočíme.

Mezitím rozmačkáme avokádo vidličkou, vmícháme citronovou šťávu, chilli, sůl a pepř. Krajíce opečeme nasucho v toustovači nebo pod rozpáleným grilem z obou stran, potřeme připravenou avokádovou směsí, navrch rozdělíme slaninu a rajčátka a co nejrychleji podáváme.

O autorovi

Reply