Udělejme si chvilku na sladkosti

Podzimní dny se stávají čím dál chladnější. Zahříváme se s dekou u krbu a pijeme čaj. Ovšem k dobrému čaji patří i malé sladké pokušení. Přinášíme několik nejlepších tipů na sladkou odměnu.

JAHODOVÝ DORT

Ingredience:
• 3 vejce
• 80 g krupicového cukru
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce teplé vody
• 80 g polohrubé mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
• 300 g měkkého tvarohu
• 500 ml smetany ke šlehání
• 1 ztužovač šlehačky
• 4 lžíce moučkového cukru
Dále:
• 500 g jahod
• 1 dortové želé

Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného tvarohu s cukrem dle chuti. Krém rozdělíme a do poloviny vmícháme na kousky pokrájené jahody (cca 250 g).

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout, pak ho prokrojíme a naplníme polovinou náplně, do které jsme vmíchali pokrájené jahody. Pak zaklopíme vrchním dílem, potřeme rovnoměrně druhou polovinou čistého krému, kterou poklademe jahodami a přelijeme vlažným želé.

Vše necháme v chladnu proležet a ztuhnout. Pak pokrájíme a před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou, čerstvou jahodou.

koláč2

 

 

 

 

MEDOVNÍK

Ingredience:
• 3 vejce
• 300 g moučkového cukru
• 1 lžička jedlé sody
• 5 lžic medu
• 390 g hladké mouky
Krém
• 200 g másla
• 260 g salka
Posypka:
• 1 hrst vlašských ořechů
• 1 lžička kakaa
• 1 lžička cukru

Vše smícháme a natřeme (stěrkou) na pečicí papíry na 2 plechy. Pečeme 8-10 minut na 180 °C. Necháme vychladnout a opatrně stáhneme papír.

Rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly potřeme krémem, který připravíme tak, že vyšleháme 200 g másla a přidáme 260 g kondenzovaného mléka (salka). Složíme na sebe, povrch posypeme směsí z mletých ořechů, kakaa a mletého cukru. Dáme do ledničky trochu ztuhnout.

120100503015420

 

 

 

 

 

 

ANANASOVÁ POHÁDKA

Ingredience:
• 2 vejce
• 100 g cukr krupice
• 3 lžíce oleje
• 6 lžic ananasové šťávy (z kompotu)
• 160 g polohrubé mouky
• 1/2 prášku do pečiva
• 120 g ananasového kompotu
• tuk
• kokos na vysypání
Krém:
• 1 šlehačka
• 1 pomazánkové máslo
• 80 g moučkového cukru
• 1 vanilkový cukr
• 200 g ananasového kompotu
Dohotovení:
• 1 šlehačka
• 1 vanilkový cukr
• 1 ztužovač šlehačky
• kousky ananasu

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme šťávu z kompotu, olej, mouku a kypřidlo. Nakonec vmícháme kousky ananasu a sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě dorůžova, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme vychladnout a prokrojíme na dvě části.

Krém: Smetanu si vyšleháme, pak přimícháme pomazánkové máslo s cukry a nakonec zlehka vmícháme okapané ananasové kousky.

Do dortové formy dáme prokrojený plát korpusu, na který naneseme náplň a uhladíme. Zakryjeme druhou polovinou korpusu, lehce přimáčkneme a na vršek korpusu naneseme vyšlehanou smetanu s cukrem a ztužovačem, uhladíme. Dáme do chladna proležet, nejlépe do druhého dne. Nakrájenou pohádku dozdobíme kouskem ananasu a podáváme.

1-ananasovy_dort_6

 

 

 

 

 

 

BEZLEPKOVÝ SMETANOVÝ DORT S RYBÍZEM

Ingredience:
• 150 g mletých kešu oříšků
• 400 g zakysané smetany
• 2 lžičky mleté želatiny
• 150 ml horké vody
• 5 lžic medu
• vanilková esence
• rybíz na zdobení
• šťáva z řepy nebo jablek

Použijeme menší dortovou formu o průměru cca 16 cm. Vykrojíme pečící papír na spodek formy.

Nejprve připravíme korpus: důkladně zamícháme na jemno namleté kešu oříšky s medem (3 lžíce). Pastu z kešu a medu natlačíme do formy. Vložíme do mrazáku.

Pak následuje krém: Želatinu rozmícháme v horké vodě (čtěte návod na želatině!) a přilijeme do krému ze smetany, medu, vanilky. Bílý krém zabarvíme šťávou z červené řepy a jablek.

Krém nalijeme na korpus a opět vložíme do mrazáku. Po třech hodinách dort přemístíme do ledničky. Dort před servírováním zdobíme rybízem nebo jiným ovocem.

2-smetanovy_rybizovy_dort_bez_lepku

O autorovi

Reply