U nás na farmě

Tentokrát Vám přinášíme ty nejlepší recepty ze surovin, které si lze vypěstovat doma nebo které nám přinesou naše domácí zvířátka. Ulovme si v rybníčku ryby, od křepelek dostaňme vajíčko, vypěstujme si zdravou zeleninu či přijmeme od koz jejich skvělý sýr!

ČESNEKOVO-SÝROVÝ CHLEBA

Ingredience:
• 1 bochník křupavého chleba
• 200 g sýru (ementálu, mozzarelly či jiného sýru, který se dobře roztéká)
Na česnekové máslo:
• 100 g změklého másla
• 2 stroužky prolisovaného česneku
• sůl
• 1 lžíce nasekané petrželky
Na salát:
• šťáva z 1/2 citronu
• 1 lžíce medu
• 5 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• salátové lístky
POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Smícháme všechny suroviny na bylinkové máslo. Bochník chleba položíme na podložku a dlouhými příčnými řezy na něm vytvoříme mřížku, řezy by měly být tak 2,5 cm od sebe. Dáváme si pozor, abychom neprořízli kůrku na spodní straně.

Mezi vzniklé čtverečky rozdělíme bylinkové máslo a sýr, nejlépe to půjde nožem nebo prsty. Chléb položíme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut, dokud se sýr nerozteče. Pak jej odkryjeme a pečeme dalších 5 minut, aby byl chléb krásně křupavý.

Zatímco se chleba peče, připravíme si salát. Na zálivku prošleháme v malém hrnku citronovou šťávu, med, oliv. olej, sůl a pepř. Chléb vyjmeme z trouby a ihned ho podáváme společně se salátem.

SKOTSKÁ VEJCE

Ingredience:
• 400 g bavorské klobásy
• 1/2 lžičky sladké mleté papriky
• 1 najemno nasekaná snítka rozmarýnu
• špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
• sůl
• pepř
• 4 lžíce hladké mouky
• 125 g strouhanky
• 2 prošlehaná vejce
• 8-10 křepelčích vajíček
• olej na smažení
• hořčice k podávání
POSTUP:

Do konvice dáme vařit vodu. Klobásky vymáčkneme ze střívka na talíř, poprášíme je paprikou, posypeme rozmarýnem a několikrát na ně nastrouháme muškátový oříšek. Zlehka osolíme, opepříme a vidličkou propracujeme.

Mouku, strouhanku a vejce rozdělíme do tří misek. Křepelčí vajíčka dáme do rendlíku, přelijeme vroucí vodou z konvice a 2 minuty vaříme. Ihned poté hrnec stáhneme z ohně, dáme do dřezu a 2-3 minuty na vajíčka pouštíme studenou vodu, poté je můžeme oloupat.

Z masové směsi varujeme placičky o průměru cca 6 cm a balíme do nich křepelčí vajíčka. Pak každou kuličku obalíme v mouce, ve vejci a strouhance. Kuličky necháme vychladit.

Do hlubšího kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, necháme jej rozehřát a skotská vejce postupně osmažíme dozlatova. Nedáváme je do oleje najednou, dobré je je smažit na etapy podle velikosti kastrolu. Každá kulička by kolem sebe měla mít dostatek místa.

Osmažená vejce odkládáme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

KAPŘÍ HRANOLKY

Ingredience:
• 600 g kapřích filetů
• citronová šťáva
• 100 g hladké mouky
• 60 g solamylu
• 1/2 pálivé papriky
• olej na smažení
Na marinádu:
• 4 stroužky rozmělněného česneku
• 40 g sójové omáčky
• 2 lžíce mletého zázvoru
• 1 lžíce mletého kmínu
• sůl
• špetka chilli
Na limetkovo-koprový dip
• 140 g majonézy
• 2 stroužky rozmělněného česneku
• 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
• šťáva z 1/2 limety
• sůl
• pepř
POSTUP:

Nejprve uděláme dip: všechny ingredience smícháme v misce. Osolíme a opepříme a zakryté vložíme do lednice.

Kapří filety pokapáme citronovou šťávou z obou stran a necháme 10 minut odležet. Pak rybu nakrájíme na proužky – kapří hranolky.

Všechny přísady na marinádu našleháme v misce, přidáme zhruba 100 ml vody a v marinádě obalíme kapří hranolky a necháme zhruba hodinu marinovat.

Mouku smícháme se solamylem a paprikou a pak ve směsi obalíme okapané hranolky. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena. Necháme pak na papírové utěrce vstřebat přebytečný tuk.

Hranolky lze podávat například v kornoutech z papíru nebo novin, kam přidáme dip.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S KARAMELIZOVANOU CIBULKOU

Ingredience:
• 1 lžíce oleje
• 1 lžíce másla
• 1 na kolečka nakrájená cibule
• 2 oloupané a na kostičky nakrájené červené řepy
• 1 l kuřecího vývaru
• 75-100 g nastrouhaného parmazánu
• sůl
• pepř
Na ozdobu:
• zakysaná smetana
• plátky mandlí
• bazalka
POSTUP:

Olej a máslo dáme do hrnce se silným dnem, přidáme cibuli a na mírném plameni ji necháme zezlátnout. Přidáme řepu a asi 5 minut ji opékáme. Pak zeleninu zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň, přiklopíme a vaříme asi půl hodiny, dokud nebude řepa měkká. Během varu odebíráme případnou pěnu.

Polévku rozmixujeme a zamícháme do ní parmazán. Necháme ho rozpustit, poté osolíme, opepříme a podáváme s kopečkem zakysané smetany, s opraženými mandlemi a bazalkou.

O autorovi

Reply