Superzdravé potraviny

V poslední době často čteme o tom, že bychom měli žít zdravě. Základem zdravého života je kvalitní a vyvážená strava. Bio potraviny, obiloviny, ovoce, zelenina.. to vše nám rozhodně není cizí. Slyšeli jste ale už názvy jako Goji, Chlorella nebo Quinoa? 

Jde o potraviny, které regenerují a detoxukují tělo a mysl. Jsou zdravější, než “obyčejné“ potraviny. Mají nespočet léčivých účinků. Superpotraviny. Jsou opravdu něco extra, nebo je extra pouze jejich cena?

GOJI

GOJI-BERRIES-ON-VINEGoji, spíše známější jako kustovnice čínská (nebo latinsky Lycium Chinese) je omlazující ovoce. Goji svým vzhledem připomíná šípek, její chuť je však sladší. Nasušené plody pak vypadají jako sušené rozinky.

Kustovnice obsahuje osmnáct druhů aminokyselin, více než dvacet stopových prvků a karotenoidů, dokonce obsahuje více betakarotenu, než mrkev. Nepostradatelnou složkou kustovnice jsou také antioxidanty, které bojují proti stárnutí organismu. Plody kustovnice podporují činnost ledvin a jater, posilují obranyschopnost organismu a snižují krevní tlak. Dále zvlhčují píce a tak bojují proti astmatu a alergii a posilují zrak, uklidňují oči a zostřují vidění.goji

Kustovnice se dá konzumovat jako čerstvé ovoce, sušené ovoce, kapsle, prášek nebo jako šťáva. Sušená se dá jen tak pojídat jako rozinky, nebo přidat do jogurtu. Ze šťávy se pak dá vyrobit sirup, odvar, výluh nebo čaj. Nejlepší je však goji konzumovat ve formě čerstvých bobulí. Ty se však špatně shánějí, protože čerstvé a šťavnaté plody vydrží jen pár dní. Její sazenice se však dají pořídit v obchodě a vy si tak můžete vypěstovat vlastní Goji Berry.

QUINOA

o-TYPES-OF-QUINOA-facebookQuinoa, známá také jako merlík čilský (latinsky Chenopodium Quinoa) se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny, jejichž hlavní předností je, že jsou bezlepkové. Vzhledově na první pohled quinoa připomíná kuskus, nebo amarant. Její kulatá zrníčka mají máslově žlutou, červenou nebo černou barvu. Nejčastěji se vyskytují zrnka žlutá, která se podobají rýži a mají máslovou chuť. Červená zrnka jsou křupavější s oříškovou chutí. Nejkřupavější a chuťově nejvýraznější jsou zrnka černá.

Na první pohled nenápadný merlík je opravdovou bombou ve výživě. Má vysoký obsah bílkovin, vitaminů, aminokyselin i minerálů (hořčík, sodík, draslík, mangan…). Obsahuje také velké množství vlákniny, takže je lehce stravitelná a nenadýmá.

Merlík zrychluje spalování tuků, předchází vzniku žlučových kamenů, napomáhá vylučovat toxiny a snižuje riziko rakoviny. Také napomáhá lepšímu spánku, podporuje funkci svalů, omlazuje vaši pleť a dodává energii. Díky glykemickému indexu 35 je merlík vhodný také pro diabetiky, celiaky a lidi držící redukční dietu. Quinoa

Příprava quinoi je rychlá a snadná, svoje využití najde od snídaní až po dezerty. Zdravou a vydatnou snídani připravíte smícháním vařené quinoi a ovoce. Quinoa se dá koupit také ve formě vloček, které se dají zalít mlékem nebo jogurtem a tak vytvoří zdravé a chutné snídaňové müsli. V hlavním chodu se quinoa využívá jako náhražka přílohy, zejména rýže a brambor. Skvěle se hoíd také na přípravu sladkých rýžových nákypů, nebo rizota. Své využití najde i přípravě kaší, nebo při zahušťování polévek a omáček. Quinoa se dá přidat také do salátů. Jako dezert zkuste třeba quinoa müsli tyčinky, nebo horkou čokoládu z quinoa vloček. Když semena rozdrtíte, získáte bezlepkovou mouku.

chlorella_gCHLORELLA

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná řasa smaragdově zelené barvy. Díky své barvě se řadí k tzv. zeleným potravinám (stejně jako např. spirulina, nebo mladý ječmen), jejichž označení pochází z typické zelené barvy. Tu způsobuje pigment chlorofylu, který potraviny následně využívají při fotosyntéze. Nejčastěji se konzumuje ve formě tabletek tmavě zelené barvy. Chlorella se dá sehnat v mnoha druzích. Nejkvalitnějším a nejčastěji využívaným druhem je pak Chlorella pyrenoidosa z Taiwanu.

Mimo chlorofyl chlorella obsahuje vysoké množství minerálů, vitaminů, aminokyselin a antioxidantů. Chlorella se pěstuje v čisté vodě, kde rychle roste a díky fotosyntéze produkuje chlorellový růstový faktor (CGF). 

Chlorella pročišťuje tělo a odvádí z něj toxické a odpadní látky a těžké kovy. Podporuje léčbu zánětů
a infekcí, nadváhy, stresu a kožních potíží. Má též protirakovinné účinky, zvyšuje plodnost a navozuje lepší náladu. V neposlední řadě také podporuje mozkové funkce a soustředění, pomáhá při menopauze
a premenstruačním syndromu a má omlazující účinky.

SPIRULINAspirulina

Spirulina je stejně jako chlorella sladkovodní řasa, která obsahuje mnoho vitaminů, živin, minerálů a antioxidantů. Také obsahuje vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA. Spirulina neobsahuje škrob, sůl, lepek, cukr ani sóju. Užívá se ve formě tablet.

Spirulina se užívá zejména proto, že podporuje imunitní systém
a detoxikaci organismu. Dále napomáhá vyprazdňování střev, potlačuje vznik hemeroidů a křečových žil. Zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí.
V neposlední řadě podporuje hojení ran, redukuje cholesterol, snižuje vysoký tlak, pomáhá při cukrovce
a chrání před UV zářením.

Potravin a přípravků s těmito účinky je k dostání nepřeberné množství. Kromě výše zmíněných můžeme zmínit ještě třeba v poslední době se rozmáhající konopná semínka či bio sušená syrovátka. Jsou ale opravdu tak super zdravé a žádoucí, jak se tvrdí? A co vy, milí čtenáři a milé čtenářky, znáte nějakou z těchto potravin? 

O autorovi

Reply