Stévie sladká

Pozorujete ve svém okolí, že se sousedi či lidé se stále dokola baví o rostlině zvané stévie sladká? Vy však nevíte, o jakou rostlinu se přesně jedná? Původem americká rostlina je až 300krát sladší než cukr!

Stévie sladká je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina. Její původní oblasti výskytu jsou tropické nebo subtropické pásma Jižní a Střední Ameriky. Významnou je kvůli svým léčivým účinkům a sladivosti.

V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídavná látka, která se označuje E960. Neprokázaly se žádné vedlejší účinky. Ovšem je také jasné, že všeho moc škodí. Bezpečné množství je do 4 mg/kg za den. 

Při dlouhodobém používání této bíle kvetoucí rostlinky může dojít ke zlepšení stavu diabetiků, snížení vysokého krevního tlaku či může podporovat zlepšení metabolického syndromu.

Velkým pomocníkem je i pro lidi, kteří jsou závislí na sladkostech. Stévie je tedy skvělou volbou jak pro diabetiky, tak pro lidi s nadváhou, a dokonce i pro těhotné ženy.

Lze ji použít čerstvou, sušenou či mraženou – její účinek na zdraví se nemění. Ovšem čerstvá má v sobě daleko víc vitaminů, minerálů a antioxidantů. Její chuť není totožná s cukrem, lze v ní rozpoznat trochu kovové nebo lékořicové chuti. Hlavně proto se kombinuje i s jinými sladidly.

O autorovi

Reply