ŠPENÁT SEDMKRÁT JINAK

Což takhle dát si špenát?

1777395-img-spenat-byliny

ŠPENÁTOVÉ MISTIČKY

Suroviny:
• 1 lžíce oliv. oleje
• ½ nasekané cibule
• 450 g žampionů
• 150 g čerstvého špenátu
• 180 g nastrouhaného ementálu
• sůl
• pepř
• máslo na vymazání
• 6 toustových chlebů

Na oleji opečeme cibuli, přidáme plátky hub a opékáme asi 5-8 minut. V míse pak smícháme se špenátem, polovinou sýru a podle chuti osolíme a opepříme.

Šestimístnou formu na muffiny vymažeme máslem a toustové chleby rozválíme do tenka a vyložíme jimi důlky. Na chleby rozdělíme špenátovo-houbovou směs, posypeme ji zbylým sýrem a pečeme 7-8 minut při teplotě 220 stupňů.

SENDVIČE SE ŠPENÁTEM

Suroviny:
• 16 plátků veky
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 16 plátků ementálu
• 8 plátků kvalitní vepřové šunky
• 80 g baby špenátových lístků
• rozpuštěné máslo na potření

Polovinu krajíčků veky pomažeme hořčicí, navrch dáme plátky sýru, šunky, listy špenátu a opět sýr, přiklopíme zbylými krajíčky a sendviče z obou stran pomažeme máslem a opečeme na pánvi dozlatova.

ŠPENÁTOVÉ PESTO

Suroviny:
• 450 g čerstvého špenátu
• 2 stroužky rozmělněného česneku
• ¼ lžičky chilli
• 100 g loupaných mandlí, které nasekáme a lehce opražíme
• 100 g strouhaného parmazánu
• 150 ml oliv. oleje
• kůra z 1 citronu
• sůl
• chleba, sardinky a citron k podávání

Špenát zalijeme vroucí vodou a necháme jej zavadnout. Vodu scedíme a špenát vyždímeme. Poté jej spolu s česnekem, chilli, mandlemi a parmazánem dohladka rozmixujeme. Přiléváme olej, abychom získali hustší směs. Nakonec vmícháme citronovou kůru a dochutíme solí.

Pesto podáváme na opečeném chlebu spolu se sardinkami a skrojky citronu.

ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ

Suroviny:
• 1 pórek
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce oliv. oleje
• 750 g listového těsta
• 500 g mraženého povoleného špenátu
• 700 g tvarohu
• 400 g sýru feta
• 3 vejce
• 2 lžíce kopru
• 1  citron

Nasekaný pórek a česnek zvolna opékáme asi 5 minut na oleji a pak přendáme do mísy. Dvě třetiny těsta rozválíme do kola tloušťky 5 mm a vyložíme jím formu s odnímatelným dnem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Vyždímaný špenát, tvaroh, sýr feta, 2 vejce, kopr, nastrouhanou kůru z 1 citronu a česnekový pórek z pánve smícháme. Směs přendáme na těsto a povrch uhladíme. Zbytek těsta rovněž rozválíme, nakrájíme z něj 2 cm široké proužky a do ozdobné mřížky jimi poklademe koláč.

Potřeme zbylým vejcem a pečeme hodinu a deset minut.

ŠPENÁTOVÝ SALÁT

Suroviny:
• 1 kg brambor
• 4 vejce
• 1 najemno nasekaná cibule
• 240 g majonézy
• 1 lžíce solených kaparů
• 1 lžíce nasekané pažitky
• 100 g prosciutta
• 150 g čerstvého špenátu

Oloupané, na čtvrtky pokrájené brambory uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na půlky. Brambory smícháme s cibulí, majonézou, kapary a pažitkou. Plátky prosciutta 2 minuty opékáme a pak s vejci a špenátem přidáváme k bramborám.

ŠPENÁTOVÁ OMELETA

Suroviny:
• oliv. olej
• 240 ml mléka
• 8 vajec
• 1 lžíce dijonské hořčice
• sůl
• 40 g polohrubé mouky
• 2 sáčky mraženého povoleného špenátu
• 180 g strouhaného čedaru

troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme ho olejem. V míse našleháme mléko s vejci, hořčicí a solí a postupně přisypáváme i mouku, abychom získali hladké těsto.

To nalijeme na připravený plech a poklademe vyždímaným špenátem. Pečeme asi 10-12 minut. Posypeme čedarem a pečeme další 2-4 minuty. Vyndáme, zarolujeme a podáváme nakrájené.

ŠPENÁTOVÝ DIP

Suroviny:
• 1 lžíce oliv. oleje
• 1 nasekaná cibule
• 1 stroužek rozmělněného česneku
• 160 g čerstvého špenátu
• 30 g polníčku
• ½ avokáda
• 250 ml bílého jogurtu
• 1 lžička strouhané citronové kůry
• 1 lžíce citronové šťávy
• ½ lžičky tabasca
• sůl
• pepř
• zelenina k podávání

Na oleji 8-10 minut opékáme cibuli. Přidáme česnek, po chvilce i špenát a necháme 4 minuty zavadnout. Důkladně promícháme. Zchladlý pak se zbývajícími přísadami rozmixujeme dohladka. Nejméně hodinu chladíme a pak podáváme s nakrájenou zeleninou.

 

O autorovi

Reply