Sladké x slané? SLANÉ!

Každý má někdy dilema, co si udělat ke snídani/obědu/večeři nebo co si koupit v obchodě. Někdy si totiž hned neuvědomíme, na co přesně máme chuť – na něco sladkého nebo slaného? Pokud máte zrovna chuť na slané, přinášíme Vám ty nejlepší slané recepty!

ČESNEKOVÉ DIPY
smetanovo-cesnekovy-dip_IMG_5500

Zálivka za tepla:
• 4 stroužky česneku
• sůl
• pepř
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce oleje
• 2 ks jarní cibulky
• 100g sýru Lučiny
Zálivka za studena:
• pepř
• 1 lžíce citronové šťávy
• 100g netučné majonézy
• 1/2 lžičky cukru
• 4 lžíce vody
• 4 lžíce oliv. oleje
• 4 stroužky česneku
• sůl

Zálivka připravená za tepla: Cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Na oleji zpěníme cibulku, zasypeme ji moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Za stálého míchaní povaříme 20 minut. Vmícháme Lučinu a utřený česnek. Podle potřeby dochutíme. Tuto česnekovou zálivku podáváme vychlazenou.

Zálivka připravená za studena: Česnek oloupeme a utřeme se solí a pepřem . Přendáme do mísy, přelijeme citronovou šťávou, promícháme s vodou a olivovým olejem. Vše zjemníme majonézou a podle chuti česnekovou omáčku přisolíme a připepříme.

Do obou česnekových dipů můžeme vmíchat trochu nasekané petrželky nebo pažitky.

PRECLÍČKY/TYČINKY
precliky-tycinky

• 1 ks droždí
• špetka soli
• 1 dl slunečnicového oleje
• 500g polohrubé mouky
• 0,3 dl vlažného mléka
• 1 vejce (+1 na potření)

Všechny ingredience promícháme najednou a vytvoříme vláčné těsto, které necháme 1/2 hodiny kynout.

Z těsta vytváříme preclíčky, tyčinky nebo housky, které posypeme solí, mákem, česnekem nebo kmínem podle chuti.

Po nakynutí těsta a vytvarování potřeme jednotlivé kousky vajíčkem (už na pekáči). Preclíčkypečeme kolem 15 minut.na 200 °C. U housek pečeme na 180 °C.

VAJÍČKOVO-ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA
2130-97

• 4 vejce uvařené natvrdo
• 100g šunky
• 1/2 lžičky citronové šťávy
• 4 lžíce zakysané smetany
• 100g másla
• sůl
• pepř

Máslo utřeme spolu s citrónovou šťávou. Šunku nasekáme na celkem drobné kostky či nudličky. Vajíčka nasekáme, smícháme se smetanou a spolu s šunkou přidáme k máslu. Vše promícháme, dochutíme solí a pepřem a odložíme do ledničky.

HRNÍČKOVÝ SMAŽÁK
1305030548-43

• 250g šunkového salámu
• sůl
• 250g tvrdého sýru
• 4 ks vejce
• máslo na vymazání
• strouhanka na vysypání

Sýr i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka důkladně rozšleháme a osolíme. Hrníčky vymažeme máslem a dobře vysypeme strouhankou.

Na dno šálků dáme vrstvu sýra, na ni salám, ten přelijeme 2,5 lžícemi rozšlehaného vejce, opět vrstvíme salám a nakonec sýr. Hrníčky naskládáme do vysokého pekáče, zalijeme vroucí vodou a dáme do maximálně rozpálené trouby a 25 minut zapékáme.

Podáváme například s tatarkou a vařenými bramborami s máslem.

PLNĚNÉ SLANÉ ROHLÍČKY
3e140682f5_64547631_o2

• na potření 2 vejce
• na ozdobu sezamová semínka
• 100g anglické slaniny nebo šunky
• 100g nivy
• sůl
• 250ml smetany ke šlehání
• 250g ztuženého tuku
• 350g hladké mouky

Připravíme si těsto – prosátou mouku promícháme s rozdrobeným tukem a smetanou. Ze směsi vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kouli. Necháme v chladu odpočinout nejméně 2 hodiny.

Plátky libové slaniny nebo vepřové šunky nakrájíme na proužky. Nivu nakrájíme nadrobno. Vejce se solí rozšleháme a později použijeme na potírání.

Kouli těsta rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půlky vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na osm trojúhelníkových dílů. Nejširší část každého dílu naplníme slaninou a sýrem. Svineme a vytvarujeme do rohlíčku. Potíráme rozšlehanými vejci a sypeme sezamovým semínkem. Plněné rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě do zrůžovění.

Slané plněné rohlíčky podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu. Výborné jsou i jako příloha k čirým polévkovým vývarům.

HERMELÍN V BRAMBOROVÉM TĚSTÍČKU
319aa8bb9f5d18ea4b8288069c5e4004

• hermelín
• sůl
• 2 stroužky česneku
• 2 ks brambory
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 vejce
• černý pepř

Hermelín rozkrojíme podélně na dvě kolečka. Zelenou petrželku nasekáme. Česnek oloupeme a utřeme se solí a pepřem. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečný vylouhovaný škrob slijeme.

Bramborové těstíčko: Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, mouku a utřený česnek se solí a pepřem. Těstíčko promícháme.

Na pánvi rozpálíme olej, na kterém naběračkou z těsta vytvoříme dvě placičky. Na ně položíme kolečka hermelínu a každou placičku zvlášť přelijeme bramborovým těstíčkem.

Hermelín v bramborovém těstíčku smažíme dozlatova z obou stran. Ihned podáváme.

Hermelín v bramborovém těstíčku zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme třeba s ostrým kečupem. Dobře chutná i s česnekovými dipy, na něž najdete recept výše.

O autorovi

Reply