Sladké x slané? SLADKÉ!

Každý má někdy dilema, co si udělat ke snídani/obědu/večeři nebo co si koupit v obchodě. Někdy si totiž hned neuvědomíme, na co přesně máme chuť – na něco sladkého nebo slaného? Pokud máte zrovna chuť na sladké, přinášíme Vám ty nejlepší sladké recepty!

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY
IMG_1598

• 125g másla
• 250g cukr krupice
• 1 lžíce medu
• 2 ks žloutku
• 250g hladké mouky
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 60g kakaa
• 200ml mléka
• 50g hořké čokolády rozsekané na drobno

Z másla, cukru a medu utřeme krém. Přidáme žloutky a dobře promícháme. Prosijeme společně mouku, prášek do pečiva a kakao. Potom opatrně zpracujeme do základu. Vmícháme tolik mléka, aby vznikla středně tuhá hmota. Přidáme kousky čokolády a dobře promícháme. Pomocí lžíce plníme vymaštěné formičky či papírové kornoutky a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C pečeme 20-25 minut.

KOKOSOVO-KARAMELOVÝ ZÁKUSEK
14d794c3be1e8e8c2d4ef3a6fb0bca6a

Těsto:
• 7 ks bílku
• 280g moučkového cukru
• 230g kokosu
• 80g polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
Krém:
• 1 neslazené salko
• 250g změklého másla
Poleva:
• čokoláda na vaření
• 1 kostka ztuženého tuku

Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr – šleháme do tuha, přidáme kokos, mouku a prášek do pečiva. Na pečícím papíře pečeme při 180°C asi 20 minut (do růžova).

Dále krém – salko vaříme 2 hodiny (aby zkaramelizovalo, otevíráme ho až vychladne). Metlami ušleháme máslo a postupně k němu přidáváme zkaramelizované salko (krém vyšleháme dohladka a natíráme na vychladlý korpus).

Na polevu čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji chvilku zchladnout (trochu ztuhne) a pak ji natíráme na krém.

Celý zákusek pak dáme do ledničky a krájíme teplým nožem (aby se nám čokoláda nelámala).

COOKIES
Chocolate_Chip_Cookies_-_kimberlykv

• 150g másla
• 1/2 hrnku cukru krystal
• 1/2 hrnku hnědého cukru
• 1 vejce
• hrnek polohrubé mouky
• 1 a 1/2 hrnku pomletých ovesných vloček
• lžička prášku do pečiva
• čokoláda na vaření

Změklé máslo smícháme s oběma cukry, přidáme vejce, mouku a vločky. Pak přidáme prášek do pečiva a pořádně smícháme. Na závěr přidáme pokrájenou čokoládu na malé kousky a smícháme.

Pomocí lžičky vytvoříme z těsta drobné kopečky a naskládáme je na pečící papír. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 10 minut na 150 stupňů.

Po upečení necháme nejprve zchladnout a poté je z plechu vyložíme.

OŘÍŠKOVÝ PUDINK
03

• máslo
• skořice
• 3 ks vejce
• 250g cukr moučka
• 250g vlašských ořechů
• vanilkový cukr

Oříšky jemně umeleme a smícháme se skořicí a vanilk. cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky a cukr ušleháme v lehkou pěnu. Vmícháme sníh z bílků střídavě s oříšky. Směs vložíme do máslem vymaštěné formy a plníme pouze do 3/4, neboť pudink při vaření zvětší objem. Pudinky pokryjeme máslem omaštěným pergamenovým papírem, přiklopíme pokličkou a vaříme ve vodní lázni asi hodinu.

Uvařený oříškový pudink vyklopíme, necháme vychladnout. Oříškový pudink podáváme s ušlehanou smetanou. Ze stejného těsta můžeme připravit i nákyp, který upečeme ve vodní lázni v troubě.

BÁBOVKA
Piskotova-babovka_recipe_main

• 4 rozšlehaná vejce
• 1 hrnek mléka
• 1 hrnek oleje
• 3 hrnky polohrubé mouky
• 2 hrnky cukru moučka
• 1 vanilkový cukr
• 1 prášek do pečiva

Všechny suroviny smícháme a pořádně promícháme. Vložíme do vytřené formy a pečeme v troubě na 180 stupňů.

O autorovi

Reply