Saláty pětkrát jinak

Jen co mrkneme okem, budou tu Vánoce –  svátky vánoční pohody, dobré nálady, rodiny kolem sebe, ale také i ustavičně nafouklého břicha a přejídání. Ulevme si na stravě už na podzim! 

COLESLAW

Ingredience:
• 1 hlávka menšího bílého zelí
• 1 ks cibule
• 1 ks větší mrkve
• 1/4 malého celeru
• 1 lžíce soli
Zálivka:
• špetka mletého pepře
• 1 lžička octa
• 2-3 lžic krupice
• 200 g majonézy
• 100 ml smetany ke šlehání

2030966-img-recept-salat-mrkev-zeli-coleslaw

Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 – 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.

Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.

Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.

Pravý salát Coleslaw podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem.

RAJČATOVÝ SALÁT S CIBULÍ

Ingredience:
• 2 ks rajčat
• 2 ks cibule
• 2 lžíce olivového oleje
• špetka soli
• špetka pepře
• 2 lžíce vinného octa
• 1 lžička cukru

Rajčata nakrájíme na menší kousky, cibuli na proužky, popř. na malá kolečka, a smícháme.

Zalijeme zálivkou, kterou umícháme v hrnku, a máme hotovo. Doporučuji zálivku ochutnat, a případně přidat cukr nebo sůl.

ZELENINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:
• 3 ks rajčat
• 2 lžíce oliv. oleje
• 1 ks ledového salátu
• 2 ks papriky
• 2 lžíce oleje na smažení
• 1 ks okurky
• 200 g kuřecích prsou

Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy, kde všechny druhy promícháme.

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a opečeme na oleji na pánvi.

Opečené maso dáme okapat na ubrousek, po okapání položíme na zeleninový salát a zakapeme olivovým olejem, můžeme ještě přisolit.

Tento zeleninový salát s kuřecím masem podáváme samotný nebo s pečivem.

ŠOPSKÝ SALÁT

Ingredience:
• 1 ks okurky
• 300 g zelené papriky
• 300 g rajčat
• 1 ks cibule
• 50 g slunečnicového oleje
• špetka soli
• špetka pepře
• 250 g balkánského sýru

Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Necháme asi 1 hodinu odležet.

Pak jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Je to osvěžující salát.

SALÁT Z MRKVE A ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience:
• 300 g očištěné syrové červené řepy
• 150 g syrové mrkve
• 20 g mražené nebo čerstvé bazalky (nebo sušené cca 7 g)
• 20 g pórku
• 1,5 lžíce umeocta
• 1 lžička mletého kmínu
• 1 lžička koření  „Horalka“
• trocha mořské soli
• 1 lžíce panenského kmínového oleje
• 1 lžička sójové omáčky
• roketa setá nebo třeba i řeřicha

Očištěnou mrkve i řepu na jemno nastrouháme. Zde upozorňuji , že to musí být doopravdy na jemno, tím pak výsledný salát dostane svou zvláštní vlhkost a objemnost.

Obě složky není zatím potřeba míchat, to vše zvládneme pak v jednom kroku společně s kořením a bylinkou.

Přidáme tedy koření, na jemno nakrájený pórek, který doporučuji po nakrájení krátce spařit vařící vodou, to především pro ty z vás, co mají již trávení oslabeno, jinak se spařovat nemusí.  Salát v míse pokropíme umeoctem, přidáme bazalku, kmínový panenský olej a sojovou omáčku „Tamari“ a vše teprve nyní promícháme dvěma vidličkami.

Jde to trošku hůře, protože je vše nastrouhané na jemno, ale vidličky proti sobě nám pomohou „rozcupovat“  :-) tuto směs a více či méně ji sjednotit do uvedené podoby.

Kmínový panenský olej je výborný do salátů, velmi pomáhá zažívání, ale nemáte-li ho právě v dosahu, tak lze použít jakýkoliv jiný panenský olej, olivový bude určitě také vhodný.

Na závěr nastříháme roketu setou, kterou si předpěstovávám na buničině na misce. Je cenným zdrojem tak potřebných vitamínů a chlorofylu. Přidáme ji jak do salátu tak nahoru na ozdobu. Její množství si řídíme dle naší chuti. Roketa je lehce nahořklá, ale v salátu se to ztratí a výsledná chuť je pak pikantní.

Nemáte-li ji, stačí i řeřicha nebo trošku petrželky. Ta ale výslednou chuť lehce pozmění.

Salát můžete jíst jen tak s kváskovým pečivem, ale je dobrý i jako příloha k dalším pokrmům. Výborný je i vychlazený, ale s jeho konzumací se nemusí vůbec otálet…

O autorovi

Reply