S rozmarýnem vaříme proti rakovině

Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření.

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

• je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých keřovitého vzrůstu
• má stonky husté, větvené, ve spodní části dřevnatějící se šedavou kůrou
• listy  jsou úzké, vstřícné přisedlé, aromatické, svrchu tmavé a lesklé, vespod šedavé
• kvete v pozdním jaru a raném létě drobnými bílými či nachovými až modrými kvítky
3rozmaryn-pestovani-bylin-v-kvetinaci-kvetniky-zive-steny-vertikalni-zahrada-truhliky

JEDOVATÉ HETEROCYKLY

Zejména v mase a rybách dochází vlivem smažení, grilování, pečení a opékání ke tvorbě heterocyklických aminů. Tyto látky patří mezi známé karcinogeny. Vědci se proto zaměřili na možnosti, jak vznik těchto nebezpečných látek během tepelné úpravy omezit.

CO NA TO ROZMARÝN?

V provedené studii výzkumníci srovnávali rozmarýn v pěti různých koncentracích. Hlavním cílem studie bylo zjistit, do jaké míry dokáže rozmarýn potlačovat tvorbu heterocyklických aminů v mase vystaveném vysokým teplotám.

Extrakt z rozmarýnu byl ředěn od deseti do čtyřiceti procent v lihovém roztoku a byl přidáván přímo ke zkoumaným plátkům masa, které byly z obou stran po dobu pěti minut vystaveny teplotě 204,4° C a po dobu šesti minut 190,5° C.

KAŽDÝ ROZMARÝN JE ÚČINNÝ

Po změření množství sledovaných aminů vědci zjistili, že k jejich snížení došlo vždy, bez ohledu na koncentraci roztoku rozmarýnu. Navíc bylo zjištěno, že nižší koncentrace rozmarýnu při vyšší testované teplotě účinkovaly lépe. Podrobnější chemická analýza těchto koncentrací ukázala, že kromě kyseliny rozmarýnové obsahovaly ještě karnosol a kyselinu karnosovou. Vědci předpokládají, že všechny tyto složky se podílejí na omezování tvorby kancerogenních heterocyklů.

ROZMARÝN V KUCHYNI

I když třeba maso moc často nebo vůbec nejíte, tato bylinka je užitečná i v jiných směrech. Používá se k okořenění hub a bylinných smetanových omáček, v provensálské směsi k ochucení těstovin. Pomáhá proti nechutenství a poruchám zažívání, klidní rozjitřené nervy a má antibakteriální účinky.

JE TAKÉ BYLINKOU PRO POVZBUZENÍ

Rozmarýnka je právem považována za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného středomoří.

ROZMARÝN V ŠÁLKU ČAJE

• má dezinfekční a antiseptické účinky
• povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění
• nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání

ROZMARÝN V KOUPELI A LOŽNICI

• v  koupeli rozmarýna podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu
• nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk
• odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla, podobně jako květy levandule

 

 

O autorovi

Reply