Polévkové delikatesy

I v létě se ocení polévkové obědy či večeře. Zkuste obměnit své typické domácí vývary a obohaťte svůj jídelníček!

Zeleninová polévka s opečenou cibulí

Ingredience:
• 2 cibule
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 lžička hořčičných semínek
• 1 lžička kmínu
• 3 lžíce kari pasty
• 2 nakrájené na kolečka pórky
• 3 na kolečka nakrájené mrkve
• 2 nakrájené brambory
• 2 nakrájené petržele
• 1 a 1/2 litru zeleninového vývaru
• 250 ml bílého jogurtu + na ozdobení
• sůl
• pepř

oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka. V polévkovém hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opečeme na něm polovinu cibule do světle zlaté barvy. Pak přisypeme hořčičná semínka a kmín a necháme provonět. Přidáme kari pastu, pórek, mrkev, brambory, petržel a mícháme do doby, než se zelenina obalí pastou. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme následně asi 20 minut, až bude zelenina měkká.

Mezitím na zbylém oleji opečeme dozlatova zbylou cibuli. hotovou polévku rozmixujeme dohladka. Vmícháme jogurt, osolíme a opepříme. Podáváme s opečenou cibulí a lžící jogurtu.

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Ingredience:
• 50 g másla
• 1 červená paprika nakrájená na kostičky
• 1 na jemno nakrájená cibule
• 1-2 chilli papričky
• 4 stroužky prolisovaného česneku
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 a 1/2 l kuřecího vývaru
• 2 oloupané a nakrájené brambory
• 2 bobkové listy
• sůl
• pepř
• 400 g opečeného nebo vařeného masa na kousky
• 150 g mražené kukuřice
• 300 ml smetany ke šlehání
• 6 plátků slaniny opečené dokřupava a nakrájené na proužky

V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme papriku, cibuli, chilli papričku a mícháme asi 3 minuty do změknutí. Vložíme česnek, poté ještě půl minuty opékáme. Zaprášíme moukou a mícháme další 2 minuty. Postupně a za stálého mícháme vlijeme kuřecí vývar. Vsypeme brambory, přidáme bobkové listy, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme asi 10 minut. Pak přidáme kuřecí maso a kukuřici. Dále smetanu a bez pokličky vaříme ještě 10 minut. Servírujeme s nakrájenou jarní cibulkou a opraženou slaninou.

Čočková polévka se zeleninou

Ingredience:
• olivový olej
• 6 plátků na proužky nakrájené slaniny
• 1/2 lžičky sušeného tymiánu
•1/2 sušené chilli papričky, rozdrcené
• 2 nakrájené červené cibule
• 2 nadrobno nakrájené mrkve
• 3 nadrobno nakrájené řapíky celeru
• 2 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku
• 1 a 1/2 l zeleninového vývaru
• 200 g předvařené čočky
• hrst sušených hub
• sůl
• pepř
• 300 g uvařených středně bílých fazolí
• petrželka

Na středním ohni zahřejeme široký hrnec. Kápneme do něj trochu olivového oleje a opečeme v něm slaninu dokřupava. Přisypeme tymián, chilli, cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek. Minutu opékáme, poté přiklopíme a dusíme asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak směs zalijeme vývarem, přisypeme čočku, sušené houby, osolíme a opepříme a poté povaříme asi 15 minut, aby změkla i čočka.

Do hrnce přidáme fazole. Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody. Povaříme dalších 15 minut. Odebereme 3 naběračky polévky – víc čočky, fazolí a zeleniny – méně tekutiny – a rozmixujeme je dohladka. Rozmixovanou směsí pak zahustíme polévku. Podle potřeby dosolíme či dopepříme, popř. ozdobíme petrželkou.

Dýňová laksa z Malajsie

Ingredience:
• 1 máslová dýně, rozpůlená
• 1 sušená chilli paprička
• sůl
• pepř
• oliv. olej
• 2 červené chilli papričky
• 3  stroužky česneku
• kousek zázvoru
• 1 velký svazek koriandru
• 2 limety
• 2 lžíce rybí omáčky
• 800 ml kokosového vývaru
• 300 ml kuřecího vývaru
• 200 g rýžových nudlí
• řeřicha na ozdobu

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dýni zbavíme semínek, nakrájíme na osminy a rozložíme je na plech. Posypeme ji sušenou chilli papričkou podrcenou s trochou soli, pokapeme olejem a pečeme 40 minut.

V mixéru nasekáme 2 čerstvé chilli papričky, česnek, zázvor a stonky koriandru. Přidáme 2 lžíce oleje, šťávu a nastrouhanou kůru z limet, rybí omáčku a vše rozmixujeme.

V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a krátce osmahneme pastu z mixéru. Přidáme kokosového mléka a vývar. Zmírníme oheň a povaříme asi  15 minut. Ochutnáme a popř. doladíme. Vhodíme nudle a povaříme je podle návodu na obalu. Polévku a pečenou dýni rozdělíme do misek, ozdobíme papričkou a řeřichou.

 

O autorovi

Reply