Pojďme si upéct domácí pizzu!

Připravme si základní těsto na pizzu i domácí rajčatovou omáčku. Ta Vám zabere minimum času, ale získáte maximum potěšení! Pak už jen vše podle Vaší chuti!

ZÁKLADNÍ TĚSTO NA PIZZU

• 1 lžička sušeného droždí
• ¼ lžičky cukru
• 225 g hladké mouky
• 1 lžička soli

Droždí, cukr a 180 ml vlažné vody smícháme v misce. Na teplém místě necháme 5 minut stát nebo dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. Znamená to, že droždí je aktivní a těsto díky němu nakyne.

Mouku a sůl smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme droždí a dobře pomoučenýma rukama spojíme těsto. Na pomoučené ploše jej hněteme 4-5 minut, abychom získali krásné hladké a pružné těsto.

Přendáme ho do čisté mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme 30 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Těsto vystaví na dvě pizzy.

3079

DOMÁCÍ RAJČATOVÁ OMÁČKA

• 1 lžíce oliv. oleje
• 1 středně velká najemno nasekaná cibule
• 1-2 stroužky rozmělněného česneku
• 2×400 g plechovka krájených rajčat s česnekem a bazalkou
• 2 lžíce rajčatového pyré
• 1 lžíce cukru
• pár bazalkových listů
• sůl, pepř – podle chuti

Ve velkém hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a asi 5 minut ji opékáme, přidáme česnek a opět opékáme, aby se krásně rozvoněl. Poté přidáme konzervovaná rajčata a pyré. Promícháme, osladíme, necháme probublávat, aby obsah zhoustl a tekutina se značně zredukovala. Nakonec vmícháme bazalku a omáčku podle chuti dosolíme a dopepříme.

3030-600

SALÁMOVÁ PIZZA

• 1 základní těsto na pizzu
• oliv. olej na potření + 2 lžíce navíc
• 280 g domácí rajčatové omáčky
• 200 g mozzarelly
• 200 g ricotty
• 150 g pikantního salámu, tence pokrájeného
• hrst cherry rajčat na kolečka
• svazek čerstvé bazalky
• 1 stroužek rozmělněného česneku

Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Na 5-10 minut do ní dáme nahřát plechy na pizzu. Těsto na pizzu rozdělíme na 2 stejné části a z každé rukama roztáhneme kolo. Plechy vyjmeme z trouby, potřeme olejem, navrch dáme kola z těsta, potřeme rajčatovou omáčkou a rozdělíme na ně mozzarellu, ricottu, salám a cherry rajčátka. Posypeme je polovinou bazalky a zastříkneme 2 lžícemi oliv. oleje rozmíchaným s česnekem.

Pečeme 15-20 minut, podáváme sypané zbylou bazalkou.

PIZZA S OVOCEM, NUTELLOU A ČOKOLÁDOU

• základní těsto na pizzu
• olej na potření
• nutella na potření
• čerstvé maliny a borůvky
• 200 g bílé čokolády

Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Na 5-10 minut do ní dáme nahřát plech. Mezitím těsto na pizzu roztáhneme do delší oválné placky. Plech vyjmeme z trouby, vyložíme pečícím papírem, ten lehce potřeme olejem, navrch přeneseme těsto. Potřeme jej nutellou, navrch naskládáme ovoce a posypeme čokoládou. Pečeme asi 15 minut.

JARNÍ PIZZA

• ½ svazku zeleného chřestu
• 1 základní těsto na pizzu
• oliv. olej na potření
• 2 stroužky česneku
• 8 plátků prosciutta
• bazalkové pesto na dochucení
• 8 vajec
• sůl

Z výhonků chřestu odřízneme tvrdé konce a pak je dáme na tři minuty do vroucí vody, poté scedíme a následně zchladíme na kostkách ledu. Pokrájíme na kousky.

Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Na 5-10 minut do ní dáme nahřát 2 plechy. Těsto na pizzu rozdělíme na 4 stejné části a u každé rukama roztáhneme kolo. Plechy vyjmeme z trouby, potřeme olejem, navrch dáme kola z těsta a potřeme olejem s rozmělněným česnekem. Navrch rozděláme prosciutto a chřest. Potřeme pestem a dáme péct na 15 minut. Pak na pizzy vyklepneme vejce a 5 minut dopékáme.

Osolíme podle chuti.

 

O autorovi

Reply