Pojďme na houby!

Hub je všude mnoho. Co takhle si zajít na procházku do lesa a nasbírat pár hub, které budou hlavní ingrediencí večeře či obědu? 

HOUBOVÉ PÁPĚŘÍ

• 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
• 2 lžíce mléka
• 2 lžíce polohrubé mouky
• 2 lžíce másla
• 100g čerstvých na kousky nakrájených hub
• sůl
• mletý pepř
• tuk na opékání

Ze žloutků, mléka a polohrubé mouky zadělámé husté těstíčko jako na kapání a necháme ho odpočinout.
Máslo rozpustíme na pánvi a usmažíme na něm houby téměř do sucha. Osolíme a opepříme. Vychladlé houby zpracujeme do žloutkového těstíčka, ušleháme sníh z bílků a postupně ho jemně vmícháme do houbového těsta.
Dále v pánvi rozpálíme olej. Z těsta vykrojíme lžící úhledné noky a opékáme dozlatova.

HOUBOVÁ POLÉVKA

• 30g sušených hub nebo čerstvých hříbků
• 4 lžíce olivového oleje
• 50g másla
• 1 nahrubo nakrájená cibule
• 1 nahrubo nakrájený celerový řapík
• 1kg mladých drobných žampionů
• sušené chilli vločky
• 75g hladké mouky
• 2 kostky kuřecího nebo zeleninového bujonu (nebo 1,5l domácího)
• 80ml smetany na vaření
• 50g nastrouhaného čedaru
• sůl
• pepř

Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut stát, čerstvě podusíme do měkka. V širokém kastrolu nebo větší pánvi rozehřejeme na středním ohni olivový olej a máslo, vsypeme cibuli s celerem a očištěné žampiony. Dále přidáme chilli vločky a přisypeme mouku.
Vymačkáme namočené houby a přidáme je do kastrolu nebo pánve.
Vodu, ve které se namáčely, nevyléváme.
Dusíme 25 minut, dokud nejsou houby měkké, a pravidelně je mícháme.
Připravíme si horký vývar. Za stálého míchání ho vlijeme spolu s většinou vody z hub do pánve. Přivedeme k varu, trochu zmírníme plamen a necháme zvolna vařit asi 15 minut. Vmícháme smetanu a nastrouhaný čedar, pak rozmixujeme do krémové konzistence, osolíme a opepříme.

KUŘECÍ ŘÍZKY ZAPEČENÉ S HOUBAMI

• olej na smažení
• 4 kuřecí řízky
• sůl
• 3 lžíce másla
• 300g žampionů nebo lesních hub na plátky
• kmín
• 150g nastrouhaného tvrdého sýru
• 1 zakysaná smetana
• l lžíce hladké mouky

V pánvi rozpálíme trochu oleje a opečeme jemně naklepané a osolené řízky z obou stran. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme opečené maso.
V pánvi, kde jsme maso opékali, rozpustíme lžíci másla a tukem polijeme maso. Na vrstvu řízků rozložíme houby, posolíme je, případně přidáme trochu kmínu, a posypeme polovinou nastrouhaného sýru.
Dáme zapéct na půl hodiny do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Pak do pekáče vlijeme zakysanou smetanu, kterou jsme napřed zahustili lžící mouky. Posypeme zbytkem sýru a pečeme, dokud se smetana nevsaje a sýr nezezlátne.

HOUBOVÁ OMÁČKA S PEČENÝM KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM

Na knedlíky:
• 320g bílého pečiva (den starého)
• 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
• 50ml vlažného rozpuštěného másla
• 150ml plnotučného vlažného mléka
• hrst nasekané petrželky
• 30g hrubé mouky
Na omáčku:
• 2 hrsti sušených nebo 5 hrstí čerstvých hub
• 30g másla
• 1 na jemno nakrájená menší cibule
• hrst nasekané petrželky
• 1 lžička kmínu
• 50g másla
• 1 střední nadrobno posekaná cibule
• 50g hladké mouky
• 100ml smetany ke šlehání
• 2 lžíce zakysané smetany

Knedlíky – pečivo nakrájíme na kostičky a necháme oschnout. V misce prošleháme žloutky a vmícháme máslo a mléko. Vaječnou směs osolíme a vlijeme na nakrájené kostičky pečiva. Lehce promícháme a necháme chvíli odležet. Poté přidáme petrželku, jemně zpracujeme a posypeme moukou.
Z bílků vyšleháme sníh, který do směsi opatrně vmícháme a pak necháme odpočinout Potom vytvarujeme do dvou šišek. Předehřejeme troubu na 200 stupňů a až knedlíky uhladíme, položíme je na plech a podlijeme trochou vody. Pečeme 15-20 minut, až budou mít zlatavou kůrku.

Omáčka – Sušené houby zalijeme vařící vodou a dáme stranou. Čerstvé houby nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme 30g másla, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme petrželku a houby – vymačkané sušené nebo čerstvé. Přisypeme kmín a za stálého míchám dusíme, dokud houby nezměknou. Připravíme si jíšku a za stálého šlehání přidáváme 1 litr horké vody, až je omáčka hladká a hustá. Přidáme do ní houbovou směs, sůl, pepř a obojí smetanu.

O autorovi

Reply