Objevte tajemství březové mízy

Pomalu nám přichází jaro, příroda se probouzí a s ní i stromy ve kterých začíná proudit blahodárná míza. Jak ji sbírat a jaké jsou její účinky se dočtete v tomto článku.

Historie sběru mízy

Tradice sběru mízy je dlouhá a i když u dnes nás již není moc rozšířena, zmínky o ní můžeme najit ve staré literatuře. Asi nejznámějším příkladem použití této mízy je výroba javorového sirupu z kanadského javoru cukrového, který u nás ale bohužel neroste. Míza z břízy se ale sbírá například i v Rusku či na Ukrajině a vyrábí se z ní sirup, nebo se prodává jako nápoj.

sběr mízy

Tradiční sběr mízy v Bělorusku. Zdroj:englishrusia.com

 

Co je míza, jakou má chuť, použití a její léčivé účinky

Stromová míza (neplést s pryskyřicí) je průhledná tekutina podobná vodě, kterou lze získat každé jaro zhruba od poloviny března do půlky dubna z některých listnatých stromů.

Míza je symbolem jara a v lidovém léčitelství jí jsou přisuzovány regenerační a posilující účinky, údajně pomáhala i proti neplodnosti. Díky diuretickým účinkům se lze použít k pročištění ledvin, pomáhá také při vypadávání vlasů, artritidě, hubnutí a také udržuje zdraví kostí a kloubů.

Mízu lze pít rovnou ze stromu ihned po sběru nebo ji 2-3 dny nechat přirozeně fermentovat (tohle ale zatím nemám odzkoušeno). V její chuti jde poznat zemitá příchuť minerálů, ale taky mírná sladkost způsobená rozpuštěnými jednoduchými cukry. Mízu můžete svařit na sirup podobný javorovému, což je ale velice energeticky náročný proces, protože pro litr sirupu je potřeba vypařit asi 80l mízy.

nordickoivu_bottle_Birch_sap

Komerčně stáčená míza

 

Obsahové látky březové mízy

Hlavní rozdíl mezi březovou mízou a mízou cukrového javoru je obsah cukru. Zatímco javory dosahují až 3% cukrů tak naše břízy jej mají jen do 1%. Obsah cukru se však s postupujícím jarem mění a mírně se zvyšuje. Z minerálních látek je obsaženo železo, hořčík, zinek, fosfor, mangan a vápník z dalších látek jsou obsaženy enzymy, kyselina betulinová, betulin a vitamíny A a C.

Sběr mízy

Začátek jara je pro sběr ideální období, stačí sebemenší poškození kmene a vidíte jak ze stromu po kapkách prýští míza. S postupujícím jarem a růstem listů proud mízy z kořenů postupně slábne a na konci dubna již nenasbíráte nic. Míza lze sbírat nejen z břízy ale podle literatury se k tomuto účelu používaly i naše javory, které mají vyšší cukernatost, ale ani zdaleka nedosahují hodnot javoru cukrového a nebo buky. (S těmito stromy však nemám zkušenosti.)

Pro sběr je možné použít dvě metody. Tou nejčastější je několikacentimetrové navrtání kmene stromu a umístění kolíčku nebo trubičky po které míza stéká do lahve. Tímto způsobem lze získat i desítky litrů z jednoho stromu, ale po odběru je nutné strom ošetřit voskem nebo pryskyřicí aby se do něj nedostala infekce.

sběr mízy vrtáním

Sběr navrtáním stromu zdroj:nog Flickr

5512653990_5fce74a4d2_b

 

Dalším šetrnějším a pro mě oblíbenějším způsobem je uříznutí tenké větve (stačí průměr okolo 1 cm) a následné ohnutí do hrdla sběrné nádoby. Tímto způsobem sbíráte mízu pomaleji ale stromu to tak neuškodí.

Birch_sap,_2011-04

Sběr z větvičky zdroj: wikipedie

Pozor: Míza je pro strom stejně důležitá jako pro nás krev. Pokud to s jejím odběrem přeženete, může uschnout. Udává se, že ze vzrostlé břízy lze za sezonu odebrat 30-40 litrů mízy aniž bychom ji poškodili.

Sdílejte prosím článek, pokud o něj bude zájem, napíšu druhý díl. Právě totiž sbírám mízu do bandasky :)

O autorovi

2 Komentářů

  1. Ondra Odpovědět
    • SamsonCZ Odpovědět

Reply