NEJLEPŠÍ JAHODOVÉ RECEPTY

Přišlo léto a spolu s ním nám na zahrádce vyrostly jahody. Nejen, že toto ovoce má bělící účinek a spoustu vitaminů, ale jsou i skvělou přísadou do ledajakých pochoutek! Ochutnejte čtyři nejlepší recepty!

CHŘESTOVÝ SALÁT S JAHODAMI
1520107

Ingredience:
• 200g jahod
• 12ks stonků zeleného chřestu
• 200g majonézy
• 20ml olivového oleje
• 400g směsi listového salátu
• 2 limetky
• máta
• sůl
• bílý pepř

Jahody nakrájejte na čtvrtky, chřest na špalíčky. Salát omyjte, natrhejte na kousky a dejte na talíř. Na něj naskládejte i jahody a chřest přelijte zálivkou. Tu připravte z majonézy, kterou můžete nastavit olivovým olejem. Přidejte jemně sekanou mátu, limetkovou šťávu, sůl a pepř.

JAHODOVÁ ZMRZLINA
1369823

Ingredience:
• 400g jahod
• 5 lžic cukru
• 1 puding za studena
• 1 šlehačka

Jahody rozmixujte, přidejte cukr pudink, šlehačku a pořádně promíchejte. Nechte zamrazit ve vaničce a navrch posypte třeba oříšky, lístky máty nebo polijte ji čokoládovou polevou.

JAHODOVÝ KOKTEJL
1391433

Ingredience:
• 250g jahod
• 4 lžíce bílého jogurtu
• 100ml mléka
• vanilkový cukr
• led

Všechny suroviny rozmixujete a nalijete do sklenice s ledem. Ozdobíte celou jahodou.

STEAK S JAHODOVÝM PŘELIVEM A PEČENOU ČEKANKOU
1520109

Ingredience:
Přísady:
• 800g nízkého roštěnce
• 100ml chilli omáčky
• špetka soli
• olivový olej
• 4 lžičky másla
Omáčka:
• 800g jahod
• 2 špetky mletého kardamonu
• 50ml růžového vína
• špetka soli
Čekanka:
• 100g másla
• 2 puky čekanky
• 50 ml javorového sirupu
• 100g drcených vlašských ořechů
• špetka soli
• olivový olej

Hovězí roštěnec osušte a nakrájejte na porce po 200 gramech. Maso vložte do misky a nechte přes noc marinovat v chilli omáčce. Druhý den maso opečte z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Po upečení steaky osolte, položte naň plátky másla, přikryjte alobalem a uložte na teplé místo.

Polovinu jahod rozmixujte spolu s vínem, přidejte kardamon a krátce provařte. Druhou část jahod přidejte do hotové omáčky těsně před podáváním.Čekanku nakrájejte podélně na poloviny a krátce ji orestujte na přepuštěném másle. Na závěr ji zasypte sekanými vlašskými ořechy.

Hovězí steak servírujte s jahodovou omáčkou a opečenou čekankou.

O autorovi

Reply