NEDĚLNÍ OBĚD O NĚKOLIKA CHODECH

Přijede ve sváteční neděli návštěva a stále přemýšlíte, čím je pohostit k obědu? Nepřemýšlejte nad typickými pochoutkami, ale zkuste přijít s něčím novým! O recepty si budou jen žadonit.

PŘEDKRM

Kapustové karbanátky

Suroviny:
• 1 hlávka kapusty (spařená a nasekaná)
• 2 nahrubo nastrouhané mrkve
• 2 menší najemno nasekané cibule
• 4 stroužky drceného česneku
• 250 g toustového chleba (na kostičky)
• 200 g slaniny (na kostičky opražené)
• 4 vejce
• 100 g ovesných vloček
• sůl
• pepř
• olej

Smícháme kapustu, mrkev, cibuli a česnek. Přidáme chleba, slaninu, vejce, ovesné vločky, sůl a pepř. Necháme 20 minut odležet, pak tvarujeme karbanátky a smažíme.

POLÉVKA

Polévka z červené řepy

Suroviny:
• 5 červených řep (středně velkých a oloupaných)
• sůl
• 4 větší brambory
• 2 cibule
• 3-4 stroužky česneku
• ½ lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 150 g bylinkového čerstvého sýru
• vejce natvrdo k podávání

Ve větším hrnci uvaříme ve slané vodě řepy doměkka. Zatím si nakrájíme syrové, oloupané brambory na kostky, cibuli středně jemně a prolisujeme česnek. Uvařené řepy vylovíme cedníkem, do červené vody vhodíme nakrájené brambory a zeleninu a vaříme asi 15 minut, až brambory nezměknou.

Vařené řepy nakrájíme na menší kostky, které vsypeme k vařeným bramborám a zelenině do hrnce. Přidáme zázvor a necháme přejít varem. Poté vmícháme čerstvý sýr, která jsme si předtím rozmíchali, a dosolíme podle chuti.

Polévka je dobrá i druhý den.

polevka-cervena-repa

HLAVNÍ CHOD

Švédské těstoviny s lososem

Suroviny:
• 400 g špaget
• 1 lžíce soli
• 4 na kostky nakrájené střední brambory
• 4 na kostky nakrájené střední mrkve
• ½ na kostky nakrájené brokolice
• 400 g vykostěného a bez kůže lososa
• 3 snítky kopru nasekané na kousky
• 1 lžíce másla
• 1 nadrobno nakrájená cibule
• kvalitní sójová omáčka
• 300 g zakysané smetany
• pepř

Ve dvojitém hrnci s napařovacím dílem vaříme v osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu. Nad nimi vaříme na páře brambory, mrkev a brokolici. Po deseti minutách přidáme lososa nakrájeného na kusy velikosti sousta. Vaříme do té doby, než jsou hotové špagety. Nemáme-li napařovací hrnec, vaříme těstoviny samotné a v jiném hrnci napařujeme brambory a zeleninu s lososem zvlášť, asi 15-20 minut.
Zatím nasypeme kopr na dno velké servírovací mísy. Přidáme přiměřeně měkkého lososa z pařáku a zamícháme, aby se v kopru obalil, pak kousky vrátíme na 2 minuty nad páru.

slijeme těstoviny, v prázdném hrnci zpěníme na másle cibuli, vrátíme do něj těstoviny a přidáme směs s lososem. Ochutíme pár kapkami sójové omáčky, vmícháme opatrně smetanu, aby se kousky lososa nerozdrobily. Ne talíři opepříme.

DEZERT

Čokoládový chlebíček

Suroviny:
• 1 kostka droždí
• 250 ml vlažné vody
• 250 g hladké mouky + na poprášení
• 1 a půl lžičky soli
• 250 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky
• 150 g sušených švestek
• 200 g hořké čokolády nalámané na kousky
• 30 g změklého másla

Droždí rozmícháme v hrnečku se 100 ml vlažné vody. Necháme 5 minut stát. V míse smícháme obojí – mouku i sůl. Do středu nalijeme vodu s droždím. Podle potřeby dolijeme vodu, aby vzniklo měkké, lepkavé těsto.

Vyklopíme na pomoučněný vál, dobře propracujete do pružného, pevného těsta. Přendáme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a těsto necháme hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto vyklopíme na pracovní desku, zapracujeme nahrubo nakrájené švestky, čokoládu a máslo. Důkladně promícháme a pak těsto vložíme do formy na chleba. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu půl hodiny kynout, až dosáhne k okraji formy.

Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a chleba pečeme 45 minut. Vyndáme ho, poklepáme na spodní stranu chleba, zní-li dutě, je dobře pečený. Necháme vychladnout.

206473_vanocni-peceni-7_image_620x349

O autorovi

Reply