Maso, maso, maso!

Léto je zásadně spojeno s grilováním. Grilování je značně spjato s masem! Jak ovšem připravit maso chutné, nevysušené a přesto jednoduché? Máme pro Vás spoustu tipů!

VEPŘOVÁ KÝTA SE SKOŘICÍ A HRUŠKOU

Ingredience:
• 1 kg kýty bez kostí, v celku
• 2 lžičky oliv. oleje
• sůl
• pepř
• 1/2 lžičky skořice
• 150 ml moštu
• 60 ml kuřecího vývaru
• 1 lžíce octa
• 2 hrušky rozkrojené na půl

Předehřejeme troubu na 250 stupňů. Vepřovou kýtu sušíme papírovou utěrkou, svážeme potravinářským provázkem, potřeme oliv. olejem, opepříme, osolíme a posypeme skořicí.

V malé misce slijeme dohromady mošt, vývar a ocet. Rozpálíme nižší hrnec s tlustým dnem, pokapeme olivovým olejem a opečeme kýtu z každé strany dohněda. Poté snížíme plamen, podlijeme ji připravenou směsí a dáme péct do trouby na 20 minut. Dále přidáme hrušky a pečeme dalších 20 minut.

KUŘE NA KMÍNU

Ingredience:
• 1 lžíce vepřového sádla
• 150 g anglické slaniny, nakrájené na plátky
• 1 celé kuře
• sůl
• 1 lžička kmínu
• 1 cibule nakrájená na kousky
• 1 palice česneku
• 100 ml vody

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Sádlem vymažeme dno pekáče a na něj vyskládejte slaninu. Vnitřek kuřete posolíme, nohy svážeme potravinářským provázkem, pokmínujeme a naplňujeme cibulí a půlkou palice česneku, podlijeme vodou. Druhou půlku palice položíme vedle kuřete do pekáče. Pečeme asi 45-50 minut zakryté. Poté odkryjeme a pečeme dalších 15 minut.

1-kmin

KUŘECÍ PŘÍRODNÍ PLÁTKY NA MÁSLE

Ingredience:
• 800 g kuřecích prsních řízků
• sůl
• pepř
• oliv.  olej
• 50 g másla
Na bramboráky:
• 500 g moučných oloupaných brambor
• 1 vejce
• 2 stroužky prolisovaného česneku
• 3 lžíce hladké mouky
• 1 lžíce čerstvé majoránky
• sůl
• 2 lžíce sádla

Brambory nastrouháme a smícháme s vejcem, česnekem, moukou a majoránkou. Těsto podle chuti osolíme. Bramboráčky smažíme  na sádle či na oleji  a odkládáme na papírové ubrousky do trouby, aby nevystydly.

Mezitím si připravíme maso. Kuřecí řízky odblaníme a vyklepeme do tenkých plátků. Ty osolíme a opepříme. Na oleji pomalu opékáme a přidáváme máslo. Maso podáváme na bramboráčku a pokapáme jej máslovou šťávou.

VEPŘOVÁ KRKOVICE NA ZELÍ

Ingredience:
• 800 g vepřové krkovice bez kostí v celku
• 2 lžíce oliv. oleje
• sůl
• pepř
• 1/2 lžičky sušeného tymiánu
• 100 g nakrájené slaniny na kostičky
• 1 cibule
• rostlinný olej
• 1 kg kysaného červ. zelí
• hrst lístků tymiánu
• 500 ml červeného vína

Krkovici ze všech stran potřeme olejem, vmasírujeme pepř, sůl, tymián, stáhneme ji potravinářským provázkem a necháme pár odležet v lednici. Lehce opečeme anglickou slaninu a cibuli. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Před pečením krkovici prudce opečeme na oleji, aby se zatáhla. Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, smícháme s tymiánem, opečenou cibulí a slaninou. Vše vložíme do pekáčku a navrch položíme krkovici. Podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut. Poté zkontrolujeme, promícháme zelí a pečeme neodkryté dalších 30 minut, dokud krkovice nezměkne.

094337pomalu-pecena-veprova-krkovice-na-vonavem-zeli

 BŮČEK NA PIVU

Ingredience:
• 1 kg vepřového bůčku s kostí
• sůl
• pepř
• 8 stroužku prolisovaného česneku
• 1 lžíce sladké papriky
• 1 lžička drceného kmínu
• 1/2 lžičky mletého chilli
• 2 na kostky nakrájené cibule
• 250 ml černého piva
• 4 lžíce medu

Kůži na bůčku nařízneme do mřížky, ale neprořízneme. Sůl, pepř, česnek a všechno okoření důkladně vetřeme do masa. Bůček zabalíme do sáčku a přes noc necháme odpočinout v lednici.

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Bůček položíme kůží dolů do hlubšího pekáče a pečeme 2 hodiny. Pak bůček opatrně obrátíme, přidáme cibuli, přelijeme maso výpekem a pečeme dalších 1,5 hodiny.

V hrnci povaříme cca pět minut pivo s medem, dokud se nevytvoří sirup. Tím maso přelijeme, teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme další půl hodiny za častého přilévání a přelévání. Pokud se bůček připéká, můžeme ho polít vodou. Maso by mělo být zlaté a lesklé. Pak maso vyndáme a necháme vychladnout před podáváním.

Z výpeku a cibule připravíme na  mírném ohni máčku. Přilijeme 100 ml vody a mícháme, dokud se vše nespojí a nerozpustí.

APE564708_318stavnatemasomuzemepodavatsezeleni

 

O autorovi

Reply