LAHODNÉ SENDVIČE

Kdo by neměl rád sendviče? Vždy jsou podle chuti, někdy se zeleninou, jindy s masem. Jak se k nám ale tento pokrm dostal?

Sendvič je druh pokrmu skládající se ze dvou plátků chleba, mezi které je vložen jeden či více druhů náplně.

Obecně se má za to, že původcem nebo prvním konzumentech sendviče byl John Montague, čtvrtý hrabě britského hrabství Sandwich, v druhé polovině 18. století.

V anglosaském světě je populární příběh, který tvrdí, že za vznik sendviče může skutečnost, že hrabě byl vášnivým hráčem karet či jiné stolní hry. Aby prý nemusel kvůli jídlu odkládat karty, nařídil sluhovi, aby mu dal steak mezi dva krajíce chleba, takže se dal držet v jedné ruce.

2079

MALINOVÝ SENDVIČ

Ingredience:
• 130 g polotučného tvarohu
• 2 lžíce krupicového cukru + 1 lžíce navíc
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 16 plátků francouzské bagety
• 1,5 hrnku malin
• 2 vejce
• 125 ml mléka
• 40 g másla
• moučkový cukr a med k podávání

V míse smícháme tvaroh, 2 lžíce krupicového cukru a vanilkový extrakt. Polovinu pečiva rozložíme na pracovní stůl, potřeme ochuceným tvarohem, navrch rozdělíme maliny a přiklopíme zbylými plátky bagety.

Vejce našleháme s mlékem a 1 lžíci cukru. Ve směsi z obou stran „obalíme“  vzniklé sendviče a z každé strany je 2-3 minuty smažíme na rozpuštěném másle.

Podáváme pokapané medem a posypané cukrem.

TŘÍSÝROVÝ SENDVIČ S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:
• 4 tenčí plátky kuřecích prsou
• sůl
• 1/2 kelímku bílého jogurtu
• 1 lžíce oleje
• 1/2 svazku pažitky
• 8 plátků chleba
• máslo na potření
• 2 koule mozzarelly
• 120 g sýru s modrou plísní
• 60-80 g strouhaného čedaru

Plátky masa osolíme a na tři hodiny je naložíme do jogurtu našlehaného s olejem a pažitkou. Pak je opečeme z obou stran doměkka na grilovací pánvi. Chleby z obou stran potřeme máslem. Na polovinu z nich rozdělím plátky mozzarelly, na ně dáme kuřecí maso, kousky sýru s modrou plísní a zasypeme čedarem. Přiklopíme zbylými chleby a z obou stran ogrilujeme.

SENDVIČ S PEČENÝM BŮČKEM, ZELÍM. SÝREM A OKURKAMI

Ingredience:
• 500 g bůčku
• sůl
• 3-4 stroužky česneku
• 1/2 cibule nakrájené na tenká kolečka
• 1 lžička kmínu
• 4 velké krajíce chleba
• dijonská hořčice na potření
• 1 sáček sterilovaného bílého zelí
• 4 plátky ementálu
• 4 plátky čedaru
• kysele okurky k podávání

Bůček ze všech stran důkladně osolíme a vetřeme do něj rozmělněné stroužky česneku. Cibuli nasypeme na dno pekáče, navrch posadíme bůček, posypeme ho kmínem, lehce podlijeme vodou a 2 hodiny pečeme asi při 160 stupních. Necháme zcela vychladnout, pak nakrájíme na kousky. Polovinu chlebů namažeme vypečeným sádlem z bůčku a hořčicí, navrch dáme plátky bůčku, zelí, vždy po dvou plátcích obou sýrů, plátky okurky, přiklopíme zbylými chleby, překrojíme a podáváme.

 

O autorovi

Reply