KYSANÉ VÝROBKY JAKO ELIXÍR MLÁDÍ

Každý by chtěl být vždy zdravý, krásný a fit. Bohužel čas nejde předehnat. Pro své zdraví ovšem člověk může udělat hodně – například konzumovat zakysané mléčné výrobky, které napomáhají k optimálnímu stavu Vašeho trávení.

Trávící soustava je „středobodem“ našeho těla a efektivní fungování střevní mikroflóry je nezbytné pro lidské zdraví. Toto tvrzení potvrdil už na počátku minulého století Ilja Mečnikov, ruský lékař a zároveň nositel Nobelovy ceny za výzkum imunitního systému. Tvrdil, že stárnutí člověka způsobuje otrava střevní mikroflóry a že funkční „zbraní“ proti ní jsou jogurty s obsahem bakterií zvyšujících střevní kysání.

Zatímco naši předci jedli zdravou pohanku, jáhly a otruby zcela přirozeně, my na ně v hektické době vyznačující se přehnanou nabídkou potravin ale úplně zapomínáme. Přitom zakysané mléčné výrobky čili podmáslí, kefíry, jogurty či jogurtová mléka jsou pro naše zdraví důležité z mnoha důvodů. Živé mikroorganismy z čerstvých zakysaných výrobků se množí ve střevech a spolupůsobí na vytváření zdravé střevní mikroflóry, napomáhají k lepšímu vstřebávání všech látek z potravy včetně vápníku a vitaminů z mléka. Také podporují obranyschopnost organismu.

Zakysané mléčné výrobky navíc obsahují aminokyselinu tryptofan, která přispívá k normální funkci nervových přenosů – pokud tedy vypijeme nějaký z výrobků, udržíme se v dobré náladě. A proč po nich nestárneme? Důvodem, proč po nich nestárnout, může být i to, že přispíváme k normálnímu stavu pokožky.

KEFÍROVÉ MLÉKO
  • na rozdíl od kefíru obsahuje o polovinu méně kvasinek
  • kefírové nízkotučné mléko obsahuje bifidogenní mikroorganismy, které příznivě působí na lidský organismus
  • je vhodné pro všechny věkové kategorie
KEFÍR
  • kvašený mléčný nápoj pocházející z Kavkazu
  • kromě mléčných bakterií obsahuje také kvasinky
  • má pikantní a trochu nahořklou chuť
JOGURTOVÉ MLÉKO
  • kysaný mléčný výrobek, který obsahuje po celou dobu své trvanlivosti stanovené množství živých kultur mléčných bakterií
  • není tepelně upraveno, neboť při tepelné úpravě dochází k likvidaci živých bakterií
KYŠKA
  • kysaný mléčný výrobek zakysaný smetanovou kulturou
  • jemně nakyslý
ACIDOFILNÍ MLÉKO
  • kysaný mléčný výrobek
  • vznikl zakysáním mléka kulturou mléčných bakterií
  • typický výraznější kyselostí
KYSANÝ MLÉČNÝ VÝROBEK S BIFIDOKULTUROU
  • mléčný výrobek, který obsahuje kromě mléčného kvašení ještě bakterie střevního původu, tzv. bifidobakterie
  • není tepelně upravován
KYSANÉ PODMÁSLÍ
  • mléčný výrobek, který vzniká zakysáním podmáslí tvořeného jako druhotný produkt při výrobě másla
  • má nízký obsah tuku, což ho předurčuje k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám

O autorovi

Reply