Kouzelník KŘEN

Už naše prababičky o někom říkávali, že „má křen“, což znamenalo, že je „pěkně od rány“. Typická ostrá chuť křenu provází jak zabijačkové hody, tak najde využití i v jiných pokrmech. Také značně podporuje imunitu v nepříznivém počasí.

Křen je jako léčivá rostlina a pochutina známa již od 12. století, kdy byl ceněn jeho vysoká obsah éterických olejů a látek s antibiotickým účinkem. Čerstvé kořeny křenu obsahují velké množství vitaminu C, vápník, hořčík a další minerální látky.

Kromě tradičních českých pokrmů našel křen uplatnění i v lidovém léčitelství. Křenová placka se používala na tlumení revmatických bolestí a křen smíchaný s medem zase podporuje trávení a zbavuje průdušky zahlenění.

KŘEN PO CELÝ DEN

Nakoupíme:
• 1-2 kořeny křenu
• 1 kg bílého zelí
• 300 g mrkve
• 250 g cibule
• mořská sůl
• cukr
• 40 ml slunečnicového oleje
• 50 ml vinného nebo jablečného octa
• 50 ml vinného nebo jablečného octa
• koření a bylinky podle chuti (kopr, zázvor, rozmarýn…)
• 100 g másla
• 30 g hladké mouky
• 2 žloutky
• 100 ml smetany

ZELNÝ SALÁT S KŘENEM

500 g zelí nakrájíme na jemné nudličky a 50 g cibule na kostičky. V míse smícháme zelí, cibuli, 5 g soli, 50 g cukru, 40 ml slunečnicového oleje, 50 ml octa a vše důkladně promačkáme. Až zelí spustí šťávu, přidáme 40 ml nastrouhaného křenu, necháme půl hodiny odležet a případně dochutíme ještě solí, cukrem nebo octem.

KVAŠENÁ ZELENINA S KŘENEM

Zeleninu – 500 g zelí, 300 g mrkve a 200 g cibule – nakrájíme na kousky nebo nastrouháme a promícháme v hlubší míse se solí, na 1 kg zeleniny použijeme 15-20 g mořské soli. Přidáme podle chuti čerstvý nastrouhaný křen, kopr, zázvor, česnek nebo bobkový list. Když začne zelenina pouštět šťávu, naplníme ji do sklenice a dobře upěchujeme. Obsah sklenice je třeba před zavíčkováním zatížit, např. lahví s vodou, a to tak, aby se k zelenině dostalo co nejméně vzduchu. Takto připravenou sklenici necháme při stálé teplotě 3-5 dní kvasit. Jakmile se začne tvořit v tekutině jemný bílý zákal, je kvašená zelenina připravená ke konzumaci. Uzavřeme sklenici víčkem a uložíme do lednice.

KŘENOVÁ OMÁČKA

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Necháme ji zchladnout, pak zalijeme cca půllitrem vroucího vývaru a důkladně povaříme. Potom přidáme jemně nastrouhaný křen a před podáváním zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně. Pak už nevaříme.

Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem nebo bramborem a pošírovaným vejcem.

O autorovi

Reply