Italská Panna Cotta

Panna Cotta je jednoduchý italský dezert. Jeho chuti lze kombinovat podle Vaší libosti. V létě je skvělé doladit chuť pomocí ovoce, v zimě zase skořicí či medem.

INGREDIENCE:
• 360ml plnotučného mléka
• 360ml smetany
• 3 lžičky želatiny v prášku
• 60g cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• sůl
• olej
• ovoce, skořice či čokoláda na ozdobení
POSTUP:

Přichystejte si formičky nebo misky na tento dezert. Tyto nádobky vymažeme olejem a poté suchým ubrouskem vytřeme, aby na stěnách těchto forem zbyla jen miniaturní vrstva oleje.

pc2-300x198

Dále si do kastrolku nalijete mléko a na něj rovnoměrně nasypete želatinu. Necháte ji rozmáčet, což zabere cca 5 minut.

pn-300x198

Za stálého míchání rozpusťte želatinu v mléce (mléko by nikdy nemělo přijít do varu!).

pc3-300x200

Následně zkontrolujte, zda se želatina řádně rozpustila (lžičku namočte do této směsi – neměla by se na jejím povrchu vyskytovat žádná drobná zrníčka želatiny).

pc4-300x217

Rozpusťte v mléce cukr (mléko by se stále nemělo vařit).

pn2-300x201

V dalším kroku sundejte kastrol z ohně a přidejte smetanu, vanilku a špetku soli.

pn3-300x198

Vlijte těsto do formiček a nechte zchladit v lednici (pokud Panna Cottu budete chtít jíst z misek, stačí chladit dvě hodiny, pokud ji budete chtít vyklopit, je nutné chladit minimálně 4 hodiny).

4-300x198

Talířek, kde budete chtít Panna Cottu vyklopit, přetřete vlhkým ubrouskem. Toto Vám umožní, že jestli vyklopíte dezert na špatném místě, lehce jej budete moct přesunout.

pc5-300x198

Dále si připravte hlubokou misku s horkou vodou.
Špičkou nože opatrně oddělte vrchní část dezertu od stěny misky. Misku namočte až po okraj do teplé vody na přibližně 3 vteřiny a vyklopte.

pc6-300x214

pc7-300x212

pc8-300x452

KOUSEK ITÁLIE VE VAŠÍ DOMÁCNOSTI!

zdroj: www.thekitchn.com

O autorovi

Reply