Halloweenská dýně!

Poradíme, jakou vybrat, a také jak na to!

JAKOU DÝNI SI VYBRAT?

Kupujte si dostatečně vyzrálé plody, poznáte je podle zaschlého stonku a matné kůry. Dobře si celou dýni prohlédněte, zda není poškozená, naražená nebo plesnivá.

Pokud si kupujete dýně do zásoby, doma je rozložte do lísky vystlané suchou slámou a uložte je do suché místnosti s teplotou zhruba 10 až 15 °C. Pravidelně kontrolujte, v jaké jsou dýně kondici, při dobrém skladování by vám mohly vydržet až do jara.

Dýně v kuchyni

Většina dýní vám dobře poslouží jako základ jídla. Dýni můžete vařit, dusit, péct i grilovat, skvěle chutná i v pikantním chutney a řada hospodyněk připravuje z dýně také kompot nebo zavařeninu.

Dýně vyniká jemnou máslovou chutí, navíc obsahuje řadu důležitých vitaminů
(skupina B1, B2 a B3, C), minerální látky (sodík, draslík, mangan, fosfor) a především vlákninu, která pozitivně působí na zažívání, pomáhá při artritidě nebo zvýšené hladině cholesterolu. Konzumací dýně si můžete vylepšit zažívání, hodí se i při problémech sleziny, slinivky břišní nebo prostaty.

Nejznámější dýně nejen k jídlu!

HALLOWEEN
Velké dýně o váze kolem 9 až 10 kg, ale i větší, se hodí na vaření, výrobu džemů a kompotů. Používá se často na vyřezávání dekorací na svátek Halloween, nejlépe se k tomuto účelu hodí dýně o váze 3 až 4 kg.

HOKKAIDO
Má název podle japonského ostrova, na kterém ji místní obyvatelé pěstovali v sopečné půdě. Hokkaido má dvě odrůdy – zelenou a oranžovou. Váží od 1,5 do 3 kg a hodí se na vaření i pečení. Menší kousky se nemusí loupat.

ŠPAGETOVÁ
Má oválné žluté plody o váze zhruba 2 kg s jemnou tenkou dužinou, která se po uvaření rozpadá na tenká vlákna podobná špagetám. Hodí se do dietní kuchyně jako náhrada klasických těstovin.

MÁSLOVÁ
Má zelenobílé, později nahnědlé plody ve tvaru hrušek. K jídlu se hodí menší plody, které mají jemnou nasládlou oříškovou chuť.

DÝNĚ OKRASNÉ
Malé barevné dýně různých barev a tvarů se dají pěstovat jako popínavky třeba na plotě. Po sklizni se nechají důkladně vyschnout a pak slouží jako základ bytových dekorací, které vydrží i několik let. Jíst je nezkoušejte, jsou moc tvrdé.

KVĚT DÝNĚ
Ve specializovaných obchodech jsou k dostání také dýňové květy. Použít je můžete třeba při přípravě italského rizota nebo je naplnit směsí strouhaného sýra, zeleniny a bylinek a nechat v troubě zapéct. Je to opravdová lahůdka.

JAK NA STRAŠÁKA Z DÝNĚ?

Připravte si velkou dýni (v obchodech a na farmářských trzích seženete speciální druh, který se přesně hodí na vyřezávání), fix, lžíci, menší ostrý nůž a čajové svíčky.

1. Kolem stonku nakreslete fixem zubaté kolečko, na boku dýně naznačte oči, nos a pusu.

2. Ostrým nožem vykrojte zubatý vršek dýně a opatrně ho vyndejte.

3. Rukou, případně s pomocí lžíce vyberte zevnitř vlákna se semínky a vnitřek dýně důkladně vyčistěte.

4. Nožem opatrně vykrojte oči nos a pusu. Dovnitř dýně postavte jednu nebo více čajových svíček v kelímcích, zapalte je a vršek dýně vraťte na původní místo.

Aby vám strašák déle vydržel, nechte ho venku na zahradě. Řezné plochy a vnitřek dýně můžete také potřít troškou oleje. Dýňová semínka očistěte a nechte rozložená na suché čisté utěrce. Příští rok je můžete vysít na záhon a sami si dýni zkusit vypěstovat.

O autorovi

Reply