Grilujme podle Zdeňka Pohlreicha

Průzkumy obchodníků ukazují, že každý druhý Čech v létě griluje alespoň dvakrát měsíčně, někteří dokonce i několikrát týdně. Spoustu lidí ale ani neví, na co si dát při marinádě nebo samotném grilování pozor.

Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha není potřeba mnoho – nejlepší kuchařkou je podle něj sama příroda. Prý stačí hlavně dobré maso, sůl,  pepř a kvalitní olivový olej – a to vše k přípravě dokonalého grilovaného steaku. Dalším tipem je samozřejmě marinovat a připravovat maso alespoň den před grilováním, jak jsme se zmínily i v článku http://kouzelnetvoreni.cz/grilovani-tipy-a-triky/

Většina kuchařů Vám jistě poradí, abyste před vakuovaným masem dali přednost tomu čerstvému. Výhodou je řezník, který poradí přímo v prodejně a maso správně naporcuje. Někteří dokonce připravují svoje vlastní marinády, které si jen vyberete podle chuti. Nekupujte však marinádu, kterou si nejste jisti a nic o ní nevíte. V mnoha případech se maso prodává naložené v marinádě, která obsahuje sůl. Ta z masa vytahuje vodu a po grilování jíte vysušenou nedobrotu.

Na grilu lze kouzlit skoro s každým masem – hovězím, vepřovým, rybím či kuřecím. Například na kuřecím mase jsou nejlepší kuřecí křídla, jelikož obsahují nejlepší poměr masa a kolagenu. Mají tedy nejlepší chuť z celého kuřete.

KRKOVICE V ROZMARÝNU

Vepřovou krkovici ponoříme do marinády, kterou si připravíme následovně: v misce promícháme hořčici a olej, přidáme nakrájený česnek, rozdrcený pepř, posekaný rozmarýn a bobkový list. Nakonec zalijeme pivem a promícháme. Po zhruba 12 hodinách marinování maso vyjmeme z této „lázně“, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril.
404221_veprova-krkovice-s-rozmarynem-1_image_620x349

 

 

 

GRILOVANÁ ŽEBRA

Na oleji opečeme nakrájený česnek a cibuli, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a ochutíme divokým kořením. Dále osolíme. Do směsi vložíme nasekaná žebra a asi 30-45 minut vaříme a poté necháme do druhého dne ve šťávě odležet. Druhý den žebra vyjmeme, pečeme na grilu a potíráme marinádou z medu, kečupu, lisovaného česneku. barevného pepře, grilovacího koření a olivového oleje.
grilovana-zebra

 

 

 

 

HOVĚZÍ SRDCE S CUKETOU

Srdce zevnitř vyčistíme a z té nejmasitější části uřízneme plátky  silné asi 13 mm. Zbavíme je tenké blány, která je tuhá. Osolíme a okořeníme bílým pepřem. Cuketu nakrájíme na plátky a osolíme. Maso i cuketu zakápneme olejem, promícháme a necháme chvíli stát. Maso grilujeme z každé strany dvě minuty, pak vyndáme na nahřátý talíř a necháme dvě minuty odpočinout.
22123

 

 

 

 

KUŘECÍ KŘÍDLA

Křídla marinujeme ve směsi olivového oleje, sójové omáčky, namletého pepře, citronové šťávy, dvou stroužků česneku, který naplocho rozdrtíme nožem, a na jemno nasekaného tymiánu. Marinádu s křídly v misce důkladně promícháme, přikryjeme a necháme v lednici marinovat alespoň pár hodin, ideálně přes noc. Pak už jen marinovaná křídla ogrilujeme, ideálně na grilu, který potřeme špekem.
Spicy chicken wings.

O autorovi

Reply