Grilovaná zelenina

Říká se, že nejlepší na grilu není maso, ale zelenina. Chcete toto rčení vyzkoušet, ale zelenina se Vám při grilování rozpadá nebo je příliš křehká hned, jak ji vyndáte z roštu? Nebo je pro Vás až příliš tvrdá a nechutná Vám tak, jak byste si představovali? Pojďme si říct pár tipů a doporučit tu nejlepší grilovanou zeleninu!

JAK ZELENINU GRILUJEME

1. Zeleninu před grilováním potřeme olivovým či jiným rostlinným olejem, případně marinádou. Zeleninu potíráme i během grilování, aby nevysychala a zůstala křehká.
2. Gril nastavíme na vyšší, ale nikoliv na maximální teplotu, nebo necháme rozžhavené uhlí asi 30 minut dohořívat a teprve pak na rošt zeleninu položíme.
3. Proužky zeleniny pokládáme na mřížku příčně, aby nepropadly.
4. Zeleninu obracíme dlouhými kleštěmi buď v polovině grilování, nebo hned poté, co změkne a objeví se na ní tmavé proužky.
5. Doba grilování záleží na druhu a velikosti nakrájené zeleniny i na typu grilu. Platí, že je hotová ve chvíli, kdy ji lze snadno propíchnout vidličkou.

TA NEJLEPŠÍ GRILOVANÁ ZELENINA:

Papriky grilujeme vcelku. Jakmile budou mít ze všech stran scvrklou a načernalou slupku, sundáme je a na 15 minut zabalíme do alobalu. Pak je rozbalíme, oloupeme, rozkrájíme a odstraníme stopku a jádra.
big_ddf27dfcb35c9c75e7ac5a29a7d44ca22b58a6e7

Cibule používáme velké, krájíme je na velmi silná kolečka, která napichujeme na jehlu.
VES233618_20ONA36c

Chřest před grilováním jednu nebo dvě minuty blanšírujeme ve vroucí vodě.
800X600__ch3

Mrkev grilujeme vcelku. Je-li silnější, překrojíme ji napůl.
grilpriloha1

O autorovi

Reply