Toužili jste někdy po tom, že byste si doma vyrobili želé bonbony? Mysleli jste si, že to není možné nebo že je postup až příliš složitý? Tak to Vás vyvedu z omylu! Můžete si totiž během několika hodin udělat tolik želé bonbonů, kolik budete chtít. Jsou plné vitamínů, minerálů a esenciálních olejů. Dokonce bez jakéhokoli přidaného cukru!
Tyto želé bonbonky jsou jsou novým způsobem, jak vyrobit dávku potřebných živin v malé kostce. Také jsou plné kolagenu, který podporuje trávení a pečuje o pleť. Také působí protizánětlivě. Za zkoušku to určitě stojí!
Ingredience:
• 1/2 hrnku ovocní či zeleninové šťávy (může být např. lisovaná, kupovaná…)
• 4 lžíce želatiny v prášku
• 2-4 lžíce medu či stévie (podle toho, jak sladkou budete mít šťávu a jak sladkou ji budete chtít mít)
• 1/2 lžičky vanilkového extraktu
• 1 lžíce zdravých složek v prášku (např. vitamin C)
*vanilkový extrakt ani zdravé složky v prášku nejsou povinné
DOPORUČENÁ KOMBINACE OVOCE A ZELENINY PODLE BAREV
Červená – jahody, mrkev, červená řepa a citronová šťáva
Žlutá – žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa (nesmí se používat ananas, díky kterému by želatina neztuhla)
Zelená – kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
Fialová – ostružiny, borůvky, jablko, červené zelí a červená řepa
Oranžová – mrkev, pomeranč, zázvor a mangový džus
POSTUP
Zvolené šťávy nalijeme do kastrolku a zasypeme želatinou. Počkáme, než se želatina vsákne (tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy). Teprve poté promícháme.
Šťávu ohřejeme na středním ohni. Nesmíme vařit, protože by se ztratily důležité vitamíny.
Až se želatina rozpustí, snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky (med, vitamíny, extrakty – pokud se je rozhodnete přidat).
Pokud budeme mít rozpuštěné všechny ingredience, směs nalijeme do formiček a necháme tuhnout 2-3 hodiny. Poté můžeme hotovou želatinu nakrájet na drobné kostičky.
Tyto domácí bonbony plné vitamínů nám vydrží 2-3 týdny.
Tolik vitamínů v jedné dobrůtce!
zdroj: modernparentsmessykids.com