Dipy a omáčky

Často rozmýšlíme, čím dochutit nebo co podávat ke grilovanému masu či jen pečenému kuřeti. Zeleninová obloha už vyšla dávno z módy, IN jsou nyní dipy a omáčky. Mnoho z nás ovšem  nezná pravé tajemství toho správného dochucení. A to je to tak snadné!

5817732-omacky

DIP Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience:
• 220 g vařené červené řepy
• 1-2 stroužky česneku
• 1 malá šalotka
• kousek zázvoru
• 150 g zakysané smetany
• 50 g jogurtu
• sůl
• pepř

Řepu, česnek, šalotku a zázvor rozmixujeme v robotu. Vmícháme smetanu i jogurt  podle chuti osolíme a opepříme.

Nejlépe chutná ke grilované rybě.

DOMÁCÍ MAJONÉZA

Ingredience:
• 2 žloutky
• 150 ml slunečnicového oleje
• šťáva z 1/2 citronu
• 2 lžičky dijonské hořčice
• sůl
• pepř

Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dáme do nádoby tyčového mixéru. Mixér dáme až na dno, zapneme jej a pomalu s ním vyjíždíme nahoru. Trvá to pouze pár sekund. Podle chuti osolíme a opepříme.

Skvěle chutná ke krevetám.

OSTRÝ THAJSKÝ DIP

Ingredience:
• 2-3 lžičky červené kari pasty
• 2 lžičky rajčatové passaty
• 200 ml kokosového krému
• 1 lžička třtinového cukru
• 1/4 lžičky rybí omáčky
• 1/2 limetky (vymačkaná šťáva)
• nasekaný sušená chilli paprička

Prvních 6 ingrediencí dáme do hrnce, přivedeme k varu a poté necháme pět minut probublávat, aby dip zhoustl. Pak přendáme do servírovací misky a posypeme nasekanou papričkou.

Podáváme nejlépe k čevabčiči z vepřového masa.

ČESNEKOVO-PAŽITKOVÝ DIP

Ingredience:
• 2 kelímky zakysané smetany
• 1 lžíce oliv. oleje
• 2-3 stroužky rozmělněného česneku
• 1 velký svazek nasekané pažitky
• sůl
• pepř

Smetanu vyklopíme do mísy, přidáme olej a dohladka ji našleháme. Přidáme rozmělněný česnek a pažitku podle chuti. Podle chuti rovněž sůl a pepř.

Podáváme k pikantní grilované krkovičce.

DIP Z TUŇÁKA

Ingredience:
• 1 konzerva tuňáka v oliv. oleji, kde máme už maso okapané
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce kaparů
• 2 lžičky limetkové šťávy
• 4 lžičky oliv. oleje
• 3 lžíce zakysané smetany
• sůl
• pepř
• hladká petrželka na ozdobu

Prvních šest ingrediencí rozmixujeme v robotu dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme a dáme vychladit.

Podáváme ozdobené hladkolistou petrželkou. Hodí se hlavně k telecímu masu nebo zeleninovým hranolkům.

CIBULOVÝ DIP
Ingredience:
• 2 lžíce oliv. oleje
• 4 malé nasekané cibule
• 2 snítky čerstvého tymiánu
• 2 lžíce balzamikového octu
• 2 lžíce worcesterské omáčky
• 1/2 lžičky soli
• 1/4 lžičky pepře
• 230 g smetanového sýru
• 125 ml zakysané smetany
• 2 lžíce majonézy

Olej rozehřejeme v hrnci, vsypeme cibuli a na mírném ohni opékáme asi 30 minut, aby cibule získala karamelovou barvu. Vlijeme ocet a worcesterskou omáčku. Vaříme poté dalších 15 minut, aby vše zhoustlo. Osolíme, opepříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si našleháme sýr, smetanu a majonézu. Poté vmícháme zchladlou cibuli a dochutím solí. Minimálně dvě hodiny chladíme.

Hodí se například k burgeru nebo čerstvé zelenině, pokrájené na hranolky. 

DIP Z MODRÉHO SÝRU
Ingredience:
• 100 g roquefortu, gorgonzoly nebo sýru s modrou plísní
• 140 ml husté zakysané smetany
• 2 lžíce domácí majonézy
• 1/2 citronu (šťáva)

Sýr rozdrobíme do misky, pak ještě promačkáme spodní stranou vidličky. Vmícháme zakysanou smetanu, domácí majonézu a dochutíme citronovou šťávou.

Podáváme například k pečeným kuřecím křídlům.

STŘEDOMOŘSKÁ TATARKA S KAPARY

Ingredience:
• domácí majonéza
• 2 lžíce husté zakysané smetany
• 2 vrchovaté lžíce kaparů, opraných a nasekaných
• 1 najemno nasekaná šalotka
• 3 nasekané nakládané okurky
• mletý pepř
• sůl

Uděláme si domácí majonézu podle receptu a opatrně vmícháme smetanu, kapary, šalotku a okurky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Středomořskou tatarku podáváme k hovězímu steaku nebo burgerům. Vhodná je také i k řízkům.

O autorovi

Reply