DEZERTTY Z OVESNÝCH VLOČEK

Rozvoní se po oříšcích, dodají sílu, prospějí trávení a k tomu výborně chutnají v sladkých i slaných receptech – zkrátka delikatesa!

OVESNÍ SUŠENKY S BRUSINKAMI
Ingredience:
• 100 g ovesných vloček
• 140 g hladké mouky
• 125 g třtinového cukru
• 50 g nastrouhaných vlašských nebo lískových ořechů
• 1 a půl lžičky jedlé sody
• špetka mleté skořice
• 6 lžic nasekaných sušených brusinek
• 125 g másla
• 3 lžíce javorového sirupu nebo medu

Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. V misce smícháme všechny suché ingredience. Máslo a javorový sirup (popř. med) prohřejeme v hrnci a přilijeme do misky. Vše promícháme se 2 lžícemi vody.

Na plech vytvarujeme sušenky a pečeme asi patnáct minut dozlatohněda. Z plechu je sundáváme až vychladlé.

DOMÁCÍ MUSLI KOSTKY

Ingredience:
•  225 g másla + na vymazání
• 2 lžíce medu
• 450 g ovesných vloček
• 225 g třtinového cukru
• 1 lžíce perníkového koření
• ½ lžičky kypřícího prášku
• hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky…), které nasekáme a propláchneme

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Pekáč vložíme pečícím papírem a vymažeme máslem. V hrnci zahřejeme a promícháme máslo s medem. Nalijeme do misky, přidáme vločky, cukr, perníkové koření, kypřící prášek, ovoce a promícháme. Směs rozetřeme do pekáče a pečeme asi 10 minut. Teplé nakrájíme na kostky a v pekáči necháme vychladnout.

MUSLI SNÍDANĚ PŘES NOC

Ingredience:
• 50 g ovesných vloček
• 125 ml mléka
• 170 g hustého borůvkového jogurtu
• špetka mleté vanilky
• 1 lžíce prášku na vanilkový pudink připravovaný zastudena
• borůvky a cereálie na ozdobu

Smícháme vločky, mléko, jogurt, vanilku a pudinkový prášek. Nalijeme do zavařovací sklenice. Navrch nasypeme borůvky a cereálie a dáme na 4 hodiny do lednice.

LÍVANCE S OVESNÝMI VLOČKAMI

Ingredience:
• ½ kg bílého jogurtu
• 120 g hladké mouky
• 110 g ovesných vloček
• 1 lžička kypřícího prášku
• 3 lžičky cukru
• 2 vejce
• špetka soli
• 2 lžičky rozpuštěného másla + na opékání
• zakysaná smetana a javorový sirup

Smícháme jogurt s moukou, vločkami, kypřícím práškem, cukrem, vejci, solí a máslem. Těsto necháme 20 minut stát, bude husté a pomalu bude stékat ze lžíce. V lívanečníku vytřeném máslem opékejte lívance.

Podáváme se smetanou a sirupem.

KRAMBL SE ŠVETKAMI 1819047-img-svestky-svestkovy-krambl-ovoce

Ingredience:
• 1 kg směsi mraženého ovoce (převážně švestek)
• 2 lžíce krupicového cukru
• šťáva a strouhaná kůra z ½ citronu
• zakysaná smetana k podávání
Na drobenku:
• 100 g sušenek
• 100 g hladké mouky
• 75 g ovesných vloček
• 100 g másla
• 125 g třtinového cukru

Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Ovoce, cukr, šťávu a kůru z citronu dáme do zapékací misky. Rozdrtíme sušenky a polovinu nasypeme na ovoce. Zbytek nasypeme do mísy, přidáme mouku, vločky, máslo a cukr. Prsty zpracujeme drobenku, nasypeme ji na ovoce a zapékáme 15 minut pod alobalem a pak 25 minut odkryté, až bude drobenka zlatá. Jíme teplé se smetanou.

TVAROHOVÁ BUCHTA

Ingredience:
• 5 vajec
• 250 g třtinového cukru
• 150 g změklého másla + na plech
• 1 kg tvarohu (ve vaničkách)
• 75 g hrubé mouky + na vysypání
• 1 sáček kypřícího prášku
Na drobenku:
• 75 g celozrnné mouky
• 75 g ovesných vloček
• 75 g třtinového cukru
• 75 g másla
• špetka soli

Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.

Suroviny na drobenku promněme rukama. Těsto přelijeme na plech, rozetřeme a posypeme drobenkou.

Pečeme asi čtyřicet minut, dokud okraje nezezlátnou.

CRANACHAN – SKOTSKÝ DEZERT cranachan

Ingredience:
• 2 lžíce ovesných vloček
• 300 g malin
• 1 lžíce moučkového cukru
• 350 ml smetany ke šlehání
• 2 lžíce whiskey
• 2 lžíce tekutého medu

V troubě na plechu nebo nasucho v pánci opražíme vločky tak dlouho, dokud nezačnou oříškově vonět. Maliny propasírujeme přes síto (pár si jich necháme na ozdobu) a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme do polotuha, vmícháme do ní whiskey, med a došleháme dotuha. Přimícháme vločky – i těch si trochu necháme na ozdobu.

Do sklenic střídavě vrstvíme malinové pyré a šlehačku. Nakonec ozdobíme celými malinami a posypeme vločkami. Podáváme vychlazené.

O autorovi

Reply