Čtyřchodové menu

Toužíte po obědu s minimálně čtyřmi chody, ale nevíte, co byste si zrovna měli uvařit? My to víme! A přicházíme se skvělými nápady!

          PŘEDKRM

Pivní sýr Obatzda

Ingredience:
• 250 g vyzrálého camembertu
• 50 g změklého másla
• 1 malá cibule
• 1 lžička mleté sladké papriky
• kmín
• sůl
• pepř
• 2-3 lžíce světlého piva
• jarní cibulka na ozdobení
• preclíky k podávání

Sýr rozmačkáme v misce vidličkou a promícháme s máslem. Když je směs kompaktní, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, osolíme, ochutíme kořením a přilijeme tolik piva, aby vznikla pomazánka. Ozdobíme ji sekanou jarní cibulkou a poprášíme paprikou. Tradičně podáváme s preclíky.

5888

POLÉVKA

Hustá holandská hrachovka

Ingredience:
• 500 g půleného zeleného hrachu
• 500 g uzeného kolene
• 1 bobkový list
• 3 hřebíčky
• 1 lžička čerstvého tymiánu
• 250 g uzené klobásy
• 250 g mrkve
• 200 g cibule
• 250 g celeru
• 250 g pórku
• sůl
• pepř
• žitný chléb a kremžská hořčice k podávání

Ve velkém hrnci přivedeme k varu ve dvou litrech vody hrách, uzené koleno, bobkový list, hřebíček a tymián. Sebereme pěnu, přiklopíme a za občasného zamíchání vaříme asi 45 minut, dokud nebude hrách téměř rozvařený. Z vody vyjmeme koleno, zbavíme ho kosti a maso nakrájíme na kousky. Vrátíme ho do hrnce spolu s celou klobásou a nahrubo nakrájenou zeleninou. Zvolna vaříme dalších 30 minut. Pak vyjmeme klobásu, nakrájíme ji na kolečka a vrátíme zpět. Polévku opepříme, případně osolíme. Podáváme s chlebem potřeným hořčicí.

77e94ef8488f8e2195cdf03cb8349370

HLAVNÍ CHOD

Kachní prsíčka se švestkami

Ingredience:
• 2 kachní prsa
• 1 snítka tymiánu
• 1 hvězdička anýzu
• 25 g másla
• sůl
• pepř
Na omáčku:
• 1 šalotka
• 1 lžíce olivového oleje
• 250 g zralých švestek
• 2 lžíce třtinového cukru
• 50 ml červeného vína
• 300 ml hovězího vývaru

Nejprve připravíme omáčku. V pánvi rozehřejeme olej a pět minut na něm doměkka opékáme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme švestky, vypeckované a pokrájené na malé klínky, cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přilijeme vývar a víno a 15 minut vaříme doměkka. Uchováváme v teple.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Nožem nařežeme kůži na prsíčkách do mřížky, osolíme a opepříme. Rozpálíme nepřilnavou pánev a položíme na ni maso kůží dolů. Opékáme 6-7 minut, pak otočíme a do pánve přihodíme tymián, anýz a máslo. Počkáme, až se máslo rozpustí, a pak celý obsah pánve přesuneme do pekáčku. Pokud dáváme přednost růžovějšímu masu, pečeme v troubě dalších 5-6 minut, pokud ho chceme mít propečenější, pak 10-12 minut.

Maso podlijeme švestkovou omáčkou a necháme pět minut stát. Prsíčka můžeme před podáváním nakrájet na tenké plátky. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

 

286235_vip-prostreno-v-41-limr-hl-chod_image_620x349

DEZERT

Horký čokoládový dortík

Ingredience:
• 55 g másla + na vymazání formy
• 85 g krupicového cukru
• 170 g slazeného kondenzovaného mléka
• 4 velká vejce
• sůl
• 1 lžičku vanilkového extraktu
• 1 lžíce instantní kávy
• 350 g tmavé čokolády
• 85 g hladké mouky
• moučkový cukr
• šlehačka k podávání

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a vložíme do ní velký plech. V míse utřeme do pěny máslo s cukrem. Do směsi zašleháme mléko. V jiné misce zlehka prošleháme vejce se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou rozpuštěnou v jedné lžíci vroucí vody. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme. Čokoládovou směs přidáme do misky k mléčné směsi, poprášíme moukou a rozmícháme dohladka. Těsto rozdělíme do šesti formiček o objemu 150 ml vymazaných tukem, dáme na je na plech a pečeme asi 10-12 minut. Poté formičky vyjmeme, necháme několik minut stát a pak nožem oddělíme dortíky jemně od okrajů formiček a vyklopíme je. Poprášíme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou.

KRR4e9cc8_vareniprozeny

O autorovi

Reply