Čokoládová vášeň

Dokázali byste vybrat svůj nejoblíbenější čokoládový dezert?  Jsou to brownies, čokoládové bábovičky nebo snad čokoládový dort? Nevíte? Ani my bychom vám nedokázali vyjmenovat tuto jednu nejoblíbenější pochutinu.

Čokoláda se stal součástí nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt je známý jako „čokoláda“.

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále.

GLU3b3b1d_cokolada

BROWNIES

Ingredience:
• 400 g nasekané tmavé čokolády
• 280 g másla
• 350 g tmavého cukru
• 6 vajec
• 150 g hladké mouky

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Polovinu čokolády dáme do žáruvzdorné mísy, přidáme máslo a na mírném ohni zahříváme. Promícháme, abychom získali krásně hladký krém. Necháme mírně zchladnout.

Poté vmícháme cukr, vejce a hladkou mouku. Nakonec vmícháme druhou polovinu nasekané čokolády a těsto nalijeme na máslem vymazaný a pečícím papírem vyložený plech. Pečeme 30 – 35 minut. Poté necháme zchladnout a pak podáváme nakrájené na čtverce.

HORKÁ CHILLI ČOKOLÁDA

Ingredience:
• 100 ml mléka
• 2 menší chilli papričky
• 1 lžíce smetany ke šlehání
• 1 lžíce medu
• 100 g tmavé 70% čokolády
• 100 g mléčné 30% čokolády
• 1 kelímek smetany ke šlehání

Mléko nalijeme do hrnce, přidáme 1 nasekanou chilli papričku a necháme přes noc louhovat. Druhý den přidejte k mléku smetanu a med a přivedeme těsně pod bod varu.

Dále sejmeme hrnec z ohně, vyndáme kousky papričky, přidáme obě nalámané čokolády a mícháme, dokud nezískáme krásné hustou horkou čokoládu.

Rozdělíme ji do dvou kalíšků a podáváme s dotuha ušlehanou šlehačkou, ozdobenou kousky nakrájené druhé chilli papričky.

DORT Z ČOKOLÁDOVÉ PĚNY

Ingredience:
• 5 vajec
• 155 g krupicového cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 50 g hladké mouky
• 2,5 lžíce holandského kakaa
• 1 lžička kypřícího prášku
• 150 g tmavé nasekané 70% čokolády
• 50 g másla + na vymazání
Na pěnu:
• 2 vejce (bílky a žloutky oddělené)
• 60 g moučkového cukru
• 100 g rozpuštěné 70% čokolády
• 2 lžíce brandy
• 300 ml smetany ke šlehání

Nejprve předehřejeme troubu na 180 stupňů. Máslem vymažeme 2 plechy a vyložíme pečícím papírem.

Vejce, cukr a extrakt našleháme do světlé nadýchané hmoty. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Zhruba ve třech krocích postupně přisypáváme moučnou směs k vajíčkové, abychom získali hladké těsto. To rozdělíme na připravené plechy a pečeme patnáct minut. Necháme zchladnout. Pak překlopíme na pracovní plochu a odtrhneme papír.

Mezitím uděláme pěnu. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny. Tu pak vmícháme k rozpuštěné čokoládě a přidáme brandy. Smetanu ušleháme dotuha a pomalu přimícháváme k základu. Nakonec přidáme dotuha ušlehané bílky.

Formu na terinu vymažeme máslem a vyložíme potravinářskou fólií. Z jednoho upečeného korpusu vyřízneme plátky, kterými vyložíme dno a boky formy, z druhého obdélníky. Do vyložené formy nalijeme polovinu pěny, navrch dáme jeden vyříznutý obdélník, na něj nalijeme zbytek pěny, přiklopíme druhým obdélníkem, zabalíme do fólie a dáme přes noc chladit.

Čokoládu a máslo zahřejeme v hrnci a promícháme dohladka. Polevou přelijeme celý dort.

ČOKOLÁDOVÉ BÁBOVIČKY

Ingredience:
• 160 g tmavé nasekané čokolády
• 80 g másla, na plátky + na vymazání
• 2 bílky
• 55 g moučkového cukru
• 35 g hladké mouky
• 90 g mletých mandlí
• 4 čtverečky tmavé čokolády po 10 g
K podávání:
• hustá zakysaná smetana

Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Čokoládu dáme spolu s máslem do žáruvzdorné mísy a posadíme ji na hrnec s vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna mísy) a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a dokud nezískáme krásně hladkou směs, kterou následně dáme stranou.

V jiné míse dotuha ušleháme bílky, které odložíme. Cukr a mouku prosejeme do mísy. Přimícháme mleté mandle a rozehřátou čokoládovou směs. Nakonec opatrně vmícháme i bílky.

Polovinu těsta rozděláme do čtyř máslem vymazaných báboviček. Doprostřed dáme po jednom čtverečku čokoládya překryjeme zbylým těstem. Pečeme dvacet minut.

Vyndáme  trouby, necháme pět minut vychladnout ve formičkách, poté vyklopíme. Podáváme s hustou zakysanou smetanou, případně s malinami.

O autorovi

Reply