Bezlepkové laskominy

Free from – potraviny označeny tímto názvem jsou právě ty, ve kterých nenaleznete laktózu nebo lepek. Jsou pro ty, kteří je potřebují kvůli zdraví, ale i pro čisticí dietu uprostřed letních koláčů a jiných sladkostí.

ČEDAROVÉ SUŠENKY

• 115g změklého másla
• 180g slané směsi Universal
• 250-280g na jemno nastrouhaného čedaru
• 1/2 lžičky nahrubo mletého kajenského pepře
• 4 lžíce jogurtu
• 1 lžíce máku na posypání

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Utřeme máslo, směs, sýr a kajenský pepř. Přidáme jogurt a vypracujeme těsto. Vyválíme ho do co nejtenčí placky a vykrajujeme libovolné tvary, které následně posypeme mákem.
Pečeme 10-15 minut, po 10 minutých sušenky raději kontrolujeme.

PRECLÍČKY

• 7g sušeného droždí
• 2 lžíce hnědého cukru
• 450g směsi na pečení tmavého chleba
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžička soli
• 1 lžíce sody
• hrubozrnná sůl

Droždí rozmícháme zhruba ve 300ml vlažné vody s cukrem, necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme směs, přidáme olej, sůl a vlijeme rozmíchané droždí. Následovně vypracujeme těsto a necháme ho zhruba hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů, vyválíme proužky a vytvarujeme preclíky.
Necháme je ještě 30 minut kynout a mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Sodu si rozmícháme ve 200ml vlažné vody, preclíky potřeme a pečeme asi 10 minut.

c2d109df6ab7c69617bd71376f70c3b1

MRKVOVÉ MUFFINY

• 250g sladké směsi Universal
• 250g krupicového cukru
• 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
• 1 lžička mleté skořice
• 1/2 lžičky soli
• 3 vejce
• 240ml rostlinného oleje
• 2 lžičky vanilkového extraktu
• 1 nastrouhané zelené jablko
• 225g nastrouhané mrkve
• 30g nastrouhaného kokosu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Formičky na 16 muffinů vyložíme papírovými košíčky.
V míse smícháme směs Universal, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl.
V jiné míse prošleháme vejce s olejem a vanilkovým extraktem. Dále přisypeme suchou směs, promícháme, přidáme jablko, mrkev a kokos.
Těsto rozdělíme do formiček a pečeme asi 20 minut až muffiny zezlátnou.

shutterstock_1315126312

MEDOVÉ LUPÍNKOVÉ KOPEČKY

• 50g másla
• 2 lžíce medu
• 150g kukuřičných lupínků rozdrcených na menší kousky
• 26 papírových košíčků na bonbony

V rendlíku rozehřejeme máslo a med, dokud nezpění. Přidáme lupínky a dobře promícháme.
Pomocí lžičky plníme papírové košíčky a následně je pečeme 10-12 minut v předem předehřáté troubě na 150 stupňů, dokud lupínky zezlátcukrovi_02nou.
Kopečky necháme dobře vychladnou, aby krásně ztuhly.

JOGURTOVÉ NANUKY S LIMETOU

• 240g vanilkového jogurtu
• nastrouhaná kůra z 1-2 limet
• šťáva ze 4 limet
• 3 lžíce cukru

Všechny suroviny dobře promícháme, směs nalijeme do formiček na nanuky – podle velikosti jich bude cca 4-6 kusů. Necháme mrazit alespoň 4 hodiny, dokud nanuky neztuhnou.

CITRONOVÁ BÁBOVKA

• 60g vaječné náhrady
• 350g cukru
• 350g změklého másla
• 350g bezlepkové mouky
• 1 sáček kypřícího prášku
• šťáva ze 3 citronů
• 200g moučkového cukru
• 240ml vody

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Vaječnou náhradu rozšleháme v míse se 240ml vody. Přidáme cukr, máslo, mouku smíchanou s kypřícím práškem a šťávu ze 2 citronů. Mícháme do hladkého řidšího těsta.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané (bezlepkovou moukou!) formy na bábovku a pečeme asi 35 minut. Poté necháme bábovku vychladnout.
Moučkový cukr smícháme se šťávou z posledního citronu a bábovku jím polijeme.

SVĚTLÉ DALAMÁNKY

 200-250ml mléka
• 30g droždí
• 2 lžíce cukru
• 60g másla
• 450g směsi na pečení světlého chleba
• 2 vejce

Připravíme si kvásek – v části vlažného mléka rozpustíme droždí s trochou cukru. Zbylé mléko necháme přejít varem a rozpustíme v něm máslo. Necháme zchladnout na dotek, vmícháme všechny suroviny a přilijeme kvásek.
Vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout. Těsto dále rozdělíme na 7 kousků, vytvarujeme z nich šišky a svrchu je na dvou místech, s rovnoměrnými rozestupy, nařízneme po kratší straně. Necháme je ještě hodinu kynout a pečeme 250 minut v předem předehřáté troubě na 180 stupňů.

15-07-018

O autorovi

Reply