Banánové dezerty

Banánové dezerty patří k těm nejlepším dezertům vůbec! Spousta z nás ale ví pouze jen hrstku receptů s tímto skvělým ovocem. My Vám tedy přinášíme recepty s touto zdravou ingrediencí!

BANÁNOVÉ ŘEZY

INGREDIENCE:
• 100 g cukru krupice
• 4 vejce
• 4 lžíce bramborového škrobu
• 4 lžíce hladké mouky
• 100 g nasekaných vlašských ořechů
• 2 banány
Náplň:
• 250 g ricotty
• 4 banány
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 vanilkový cukr
• 50 g plátků mandlí na posypání

Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně k nim přimíchejte škrob, mouku, ořechy i rozmačkané banány. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a vše pečte při 180 stupních asi 15–20 minut. Když základ vychladne, poklaďte ho kolečky banánů a potřete krémem z vyšlehané smetany, ricotty a vanilkového cukru. Moučník posypte opraženými plátky mandlí a může se podávat!

KRTKŮV DORT NA PLECH

INGREDIENCE:
• 240 g cukru krupice
• 4 vejce
• 200 ml rostlinného oleje
• 280 ml mléka
• 420 g hladké mouky
• 4 lžíce strouhanky
• 4 lžíce tmavého kakaa
• 1 prášek do pečiva
Náplň:
• 500 g měkkého tvarohu
• 6 banánů
• 200 ml zakysané smetany
• 200 ml smetany ke šlehání
• 100 g hořké čokolády
• 2 vanilkové cukry

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko a vše ještě nechte dobře propojit. Vedle smíchejte mouku, strouhanku, prášek do pečiva a kakao a směs postupně zašlehejte do těsta. Rozlijte ho po plechu s pečicím papírem a pečte 30 minut při 200 stupních Celsia.

Po zchladnutí z vrchu odkrojte asi 1 cm vysokou vrstvu těsta a v míse ji promněte mezi prsty tak, že vzniknou větší drobky. Na zbytek těsta na plechu rozprostřete oloupané banány rozkrojené na půlku a potřete je krémem, který vznikl smícháním vyšlehané smetany, tvarohu, zakysanky, nasekané čokolády a vanilkových cukrů. Posypte připravenými drobky, nechte vychladit, a můžete podávat.

BANÁNOVÁ BÁBOVKA S OŘECHY

INGREDIENCE:
• 180 g cukru krupice
• 2 vejce
• 150 g másla
• 3 banány
• 300 g polohrubé mouky
• 100 ml vody
• 100 g nasekaných vlašských ořechů
• 2 lžičky prášku do pečiva

Vejce vyšlehejte s cukrem a změklým máslem a banány zatím rozmačkejte v uvedeném množství vody. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a ořechy a postupně na střídačku s rozmačkaným banánem vše promíchejte s připraveným základem. Bábovku pečte 45 minut při 180 stupních.

BANANA SPLIT DO SKLENIČKY

INGREDIENCE:
• 8 kopečků banánové nebo vanilkové zmrzliny
• 4 lžičky mandlových lupínků nebo strouhaných mandlí
• 2 banány
• 1 kelímek (200 ml) pařížské šlehačky
• 8 kostiček hořké čokolády

Tenhle oblíbený zmrzlinový pohár musí milovat snad každý! Banány nakrájejte na kousky (podle tvaru skleničky kolečka nebo podlouhlé čtvrtky), vyšlehejte šlehačku, nakrájejte čokoládu na malé kousky a můžete začít vrstvit. Na dno přijde kopeček zmrzliny, pak kousky banánu, lžička mandlí a lžička čokolády, pak zase kopeček zmrzliny a vše dozdobte pařížskou šlehačkou a topinkem.

BANÁN SMAŽENÝ V KOKOSOVÉM TĚSTÍČKU

INGREDIENCE:
• 4 lžíce strouhaného kokosu
• 2 banány
• 1 lžíci medu a olej na smažení
• 2 vajíčka
• šlehačka nebo čerstvé ovoce

V misce rozšlehejte vajíčko s kokosem a trochou medu a na pánvi rozehřejte na mírném až středním plameni olej na smažení. Banán nakrájejte na zešikmená kolečka, ta obalte v kokosovém těstíčku a rovnou vkládejte do rozpáleného tuku a smažte z obou stran. Olej by neměl být příliš vřelý (ve fritéze postačí něco kolem 120 stupňů), smažení trvá opravdu jen zhruba minutu, takže buďte opatrní, ať banány nespálíte! Podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou, v létě ho skvěle doplňují jahody. Každému ale stačí jen pár kousků, je to hodně syté!

 

O autorovi

Reply