3 druhy bylinek do kuchyně

Představte si, že byste od jara do podzimu měli po ruce vitamíny. No opravdu! V kuchyni, při vaření. Vypěstujte si druhy bylinek, které určitě nesmí chybět při léčbě různých neduhů nebo také jen jako dekorace.  

Než začneme se samotným pěstováním bylinek, musíme jim vybrat slunečné místo, protože bylinky jsou obecně „slunomilky“. Zasaďte si je proto na zahrádce a pokud jí není, tak určitě v truhlících či krasných dekoracích na balkóně.

MAJORÁNKA

Při pěstování majoránky se vyžaduje slunečné místo a dobře propustná zem. Sklízí se třikrát do roka, těsně před květnem nebo ze začátku května. Seřezávejte asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví.
V kuchyni můžete majoránku využít při vaření čaje – je totiž skvělá při bolení hlavy či nachlazení. Její vývar se přidává do koupelí pro zklidnění revmatických potíží.
Také ji můžete žvýkat při bolestech zubu, od kterých uleví (alespoň na chvíli).

9714

ŠALVĚJ

Šalvěj je dobré pěstovat na výsluní a v suché zemi. Vydrží pět let a pak ji můžete vyměnit za novou.
V kuchyni ji využijete do do drůbeží nádivky nebo z ní můžete vyrobit šalvějový ocet nebo máslo.
Šalvěj také odpuzuje hmyz.

9722

KORIANDR

Je to dvouletá rostlina, zasazuje se  do samostatné nádoby.
Její využití je v pekárnách, je totiž typickým chlebovým kořením. Také je nedílnou součástí kari.
Používá se ke kořenění luštěnin, některých bramborových jídel.
Jako bylina pomáhá při nadýmání a tlumí migrénu.

9719

Jednoduché pěstování a navíc příjemná dekorace!

O autorovi

Reply