20 triků pro vaření

Určitě se Vám mnohokrát stalo, že jste připálili nějakou dobrotu a chtěli ji rychle zachránit, ale nevěděli jste jak. Nebo se mohlo stát, že jste třeba špatně nasušili hřiby jež jste tak pracně nasbírali. Zkrátka mohlo se Vám v kuchyni stát spoustu nepříjemných a nepředvídatelných věcí, které jste ovšem už neuměli napravit. Máme tu pro Vás dvacet triků, díky kterým budete při vaření ještě o malinko lepší než doteď.

1. SKOŘICE A PIVO
Pokud nevíte, jak už obohatit či vylepšit vepřovou pečeni stačí ji potřít skořicí a při pečení přilévejte pivo. Vznikne krásná křupavá kůrka.

2. OLEJ A MÁSLO
Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citronovou šťávou. Maso bude vláčné a chutnější.

3. SUŠENÍ HUB V TROUBĚ
Sušíte-li houby v troubě, nejdříve odkrojte nožičky, protože rády tuhnou. Sušte při nejnižší teplotě a poté uskladněte na suchém místě.

4. SLADKÁ SALÁTOVÁ ZÁLIVKA
Chtěli jste mít obzvlášť jemný dresink a přidali jste do ní moc cukru? Sladkou chuť neutralizujete přidáním citrónové šťávy a špetky cayenského pepře. Zálivku potom nezapomeňte důkladně promíchat.

5. MAKOVÁ NÁPLŇ DO BUCHET
Maková náplň získá zajímavou chuť, když do ní přidáte 2-3 lžíce jablečných povidel.

6. DOMÁCÍ BYLINKOVÝ OCET
Do suché láhve nalijte bílý ocet a přidejte do něj několik snítek omytých a osušených bylinek (estragon, kopr apod.). Vždy používejte jeden druh a bylinky v něm nechávejte, dokud se ocet nespotřebuje.

7. DOMÁCÍ SÓJOVÁ OMÁČKA
Stačí smíchat 3 díly bílého vína se 7 díly tekutého polévkového koření. Omáčka je výborná a k nerozeznání od kupované.

8. GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Gulášovou polévku ze sáčku vylepšíme na kostičky nakrájenou cibulí a hrstí anglické slaniny, které podusíme na suché teflonové pánvi. Kromě toho do ní zamícháme ještě před podáváním lžíci zakysané smetany.

9. ZAVĚŠENÁ CIBULE
Cibule a česnek se nejlépe skladují zavěšené. Nacpěte je do punčochy a mezi jednotlivými hlavičkami uvažte uzly. Pověste na chladné místo – takhle vám pěkně vydrží.

10. CHUŤ BYLINEK
Nechcete-li, aby v pokrmu zůstaly bylinky, vložte je do balónku na spařování čaje a promíchejte jím jídlo před zhotovením.

11. ZDOBENÍ DORTU
Z papíru vystřihněte šablony a rozložte je na dort, který chcete zdobit. Povrch posypte moučkovým cukrem. Pod šablonami se tak objeví vzor.

12. JAK UDIT DRŮBEŽ
Když udíte celé kuře nebo krůtu, přikryjte prsíčka prorostlou nebo obyčejnou slaninou, aby zůstalo maso šťavnaté.

13. TROJOBAL
Pokud při obalování řízků do vajíček přidáte trochu piva nebo nějakého koňaku, budou řízky nejen lepší, ale také trojobal bude lépe držet.

14. DLOUHO KŘEHKÉ
Chléb a pečivo nám vydrží o něco déle čerstvé, když k nim do chlebovky (nebo dózy) vložíme překrojené jablko.

15. PEČENÍ S MEDEM
Při pečení těsta, které bylo oslazeno medem, zvýšíme teplotu pečení přibližně o 15 st. C. Použitím medu pečivo zjemníme, zvláčníme a bude delší dobu jako čerstvé.

16. VÍNO PRO DIABETIKY
Do litru bílého přírodního vína dáme 5 snítek rozmarýnu a necháme 14 dní vyluhovat. Užíváme ráno nebo večer polévkovou lžíci. Tento výluh totiž výrazně snižuje hladinu cukru v krvi.

16. CITRONOVÁ ŠŤÁVA
Citrónové šťávy jen kolik potřebujete. Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citrónové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme. Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.

17. PIKANTNĚJŠÍ BRAMBOROVÁ KAŠE
by bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu na jemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.

18. AROMATICKÁ STROUHANKA
Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka.

19. ROZMRAZOVÁNÍ TĚSTA
Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.

20. LISTOVÉ TĚSTO
Nakrájené těsto bude dobře „listovat“, když je před tím necháte 20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když je na několika místech propíchnete vidličkou.

O autorovi

Reply